Sex&Samlevnadsdagen

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 28 September 10:44

Idag är det Sex&Samlevnadsdagen. Dagen som ska visa hur viktigt det är med likvärdig sex- och samlevnadsupplysning i skolan, att det inte ska vara olika kvalitet på den undervisning elever får bara för att de går i olika skolor i olika städer.

Den sexualundervisning jag haft under min skoltid kan sammanfattas med generade lärare som inte klarade av att prata om något annat än det rent fysiska. Den delen skyndades dessutom igenom och vi fick oftast gå tidigare från lektionerna.

När jag gick på högstadiet glömde mina lärarna bort att vi skulle ha sexualundervisning. Helt plötsligt kom lärarna på att eleverna i klass 9A inte fått någon sexualundervisning. Vi delades in i grupper och fick göra det hela som ett grupparbete där varje grupp fick varsin del att gräva djupare i. Min grupp fick sexuella avvikelser (att de döpt ämnet till sexuella avvikelser säger en hel del om skolans syn på sexualitet, med det är ett helt annat blogginlägg). Vi fick knappt några instruktioner hur de tyckte att vi skulle lägga upp arbetet. Enda infon var att vi hade fem veckor på oss och att arbetet sedan skulle redovisas för resten av klassen. Min sexualundervisning på högstadiet bestod alltså av att läsa mig till saker själv och att lyssna på mina klasskamraters redovisningar. Så klarade sig mina lärare från att prata "jobbiga" ämnen.

Jag har de senaste dagarna frågat runt bland mina vänner hur deras sexualundervisning var när de gick i skolan. Vissa har haft fantastiska lärare som lyft massvis med intressanta och viktiga perspektiv. Andra hade precis som jag lärare som inte vill ta i ämnet och gjorde allt för att ducka. Det är helt sjukt att sexualundervisning ska skilja så mycket beroende på stad, skola, lärare.

Hur har sexualundervisningen varit på din skola? Kolla in Sex&Samlevnadsdagen och se vad du kan göra för att förbättra.

Följ hashtagen #sexsam på twitter och delta i diskussionen där.


Lästips
Svt Debatt - Skolans brister i sexualkunskap riskerar ungas hälsa

Kommentarer

Happy Earl

Happy Earl
28 September 11:58

Vad synd att det är så på många skolor :( Först nu inser jag vilken tur jag har som har en biologi lärare som pratar obehindrat om sex och lärut jätte jätte bra :)

Viveca Missler

Viveca Missler
28 September 14:37

Jag tycker det är fel att det ofta endast är biologilärarna som får ansvaret för sexualundervisningen - då är det inte konstigt att det mest handlar om det fysiska och biologiska. Involvera lärarna som undervisar samhälle, historia religion osv! I och för sig hade jag gärna sluppit engelsklektionen på högstadiet där lärarinnan (antagligen för att övertyga oss att hon inte alls var pryd) berättade att hon faktiskt hade haft sex med hennes man i alla rum i deras hus, inklusive köksbord och tvättmaskin.

Vad fler skolor borde ha i alla fall är Livskunskap, vilket vi hade första terminen på gymnasiet. Vi diskuterade allt från sexualitet över vad kronofogden gör till misshandel och våld. Det var superbra, förutom att vi gärna hade kunnat ha det alla terminer då det finns så många viktiga saker att diskutera.

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf