Stackars franska skidåkare... eller?

Postad av Ung&Dum Crew > Sandra : 26 September 08:39

Tidigare i våras införde Frankrike förbud mot att bära slöja som täcker ansiktet, t.ex. burka och niqab. Frankrikes invånare kan alltså bli straffade om de bär en religiös huvudbonad. Häromdagen fick vi se resultatet av lagen på riktigt; två kvinnor med niqab fick böter på omkring 1000 kronor var. Har inte polisen eller domstolarna något viktigare för sig än att bekämpa "det extrema hotet mot samhället" – kvinnor med slöja? Mitt förslag är att de istället skulle bekämpa rasismen i landet, alltså att istället för att straffa dem som bär slöja bör vi förbjuda att någon får straffas när de bär en religiös klädsel! Eller vänta nu… Då skulle ju inte majoriteten av Frankrikes bestämmande politiker – en massa vita män – få som de vill! Det skulle ju vara förfärligt – de skulle inte få bestämma över någon annans religiösa "får" och "får inte"!

Jag måste erkänna en sak – jag ljög lite förut… Det är nämligen inte bara förbud mot att bära slöja som täcker ansiktet – det är förbud mot att täcka ansiktet överhuvudtaget på allmän plats. Det är så lagen heter.
Jag blir faktiskt orolig. För vad ska folk nu ha på sig när de är på semester i franska alperna?! Hjälm + skidglasögon + halsduk/rånarluva = BIG NO NO!
Så hur ska alla vita män i Frankrikes parlament klara sig på skidsemestern? Shit – har de faktiskt bestämt ett förbud som kommer påverka DEM SJÄLVA?! Hur ska detta gå…

Men innan någon börjar oroa sig för att polisen kommer patrullera i skidorterna och kräva böter på 1000 spänn av en stackars människa som bara inte vill förfrysa kinderna eller slå i huvudet, bör vi fundera på vilka den här lagen egentligen är skriven för. Frankrike har kallat den för "förbud mot att täcka ansiktet på allmän plats" men egentligen är den riktad mot burka och niqab. För vilka kommer jagas för att de bryter mot lagen? De vita männen på skidsemester med kärnfamiljen, eller det EXTREMT stora hotet muslimska kvinnor? Hm, vilka var det som precis blev dömda till böter nu igen..?

Det är här vi kan se rasismen. Vi måste kanske lyfta, rota och gräva, men den finns där. Och när vi hittat den kan vi t.ex. skriva ett blogginlägg om det.Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf