Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Frida M Simonsson : 19 September 09:09

Det pågår en humanitär katastrof i Sverige. Tänk dig att du ser trygghet och rikedom omkring dig, medan att själv stå helt utan rättigheter, möjligheter eller stöd. Så är livet för tiotusentals människor i det här landet. Det här är människor som lever ibland oss de gör allt för att överleva dagen, de jobbar dag som natt för att få mat till sina barn. Det är de gömda, de papperslösa utsatta jag syftar på. Människor som gömmer sig, i rädsla för att bli upptäckta av stat och myndighet för att sedan utvisas till tortyr, förödelse, och död. De är helt beroende av godhjärtade människor som ställer upp med ekonomiskt och psykiskt stöd.

Detta kunde jag inte stå ut med, och därför startade jag projektet Hundratusen. Hundratusen är en massinsamling till förmån för de gömda papperslösa flyktingarna som lever i Sverige. Som man hör på namnet,, är målet att samla ihop hela 100 000 kr. Det är ett ambitiöst, men nödvändigt projekt. Arbetet från regeringens sida går för långsamt, och dessa människor behövde hjälp igår. Just därför valde jag att lägga tid och kraft på detta, eftersom det är något jag brinner för.

Varje år görs tusentals projektarbeten av engagerade tredje-rings elever, men det blir sällan uppskattat och uppmärksammat på samma sätt som andra sorters engagemang. Intresset för vilka projektarbeten som görs är dock oroväckande lågt från samhällets sida. Projektarbetet är dock ett ypperligt tillfälle att ta reda på vad ungdomar i Sverige brinner för, och vad de vill förändra. Det finns otroligt många helt geniala projektarbeten att ta som exempel.

Jag skulle gärna se mer folk på projektarbets-vernissager på gymnasieskolor. Inte bara politiker, journalister och personer inom organisationer, utan människor från hela samhället. Vill man veta vad som intresserar ungdomar samt vad ungdomar som brinner för förändring tycker är det ett ypperligt tillfälle att ta reda på det, samtidigt som man kan inspireras till möjliga egna projekt. Det finns SÅ mycket kunskap och insikter att hämta, i tusentals olika former. Ta dig tid!
Frida M Simonsson är utbildare för Ung&Dum. Kolla även in hennes blogg och gå in och Gilla Facebookgruppen HUNDRATUSEN-projektet

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf