Hämnd söt som baklava

Postad av > Gülsen : 30 Augusti 16:35

Ramadan är över för i år. Idag är det Eid! Detta ska firas med massa god mat och baklava. Men innan jag gottar mig i hemmagjort baklava, vill jag dela med mig min ljuva hämnd på min idrottslärare.

Det var under skolans årliga friluftsdag. Jag och min bästa kompis bestämde oss för att inte dyka upp. Mitt skäl till att inte komma till frilustdagen var att idrottsläraren hade bestämt att ha friluftsdagen under Ramadan. En viktig högtid då flera väljer att fasta. Och då är det ju svårt att ha en heldag med massa sportaktiviteter. Eftersom skolan jag gick i använde "en skola för alla" som slagord vid marknadsföring, var det sjukt att ha friluftsdagen under en tid då många fastar. Det sa jag till min idrottslärare. Flera gånger och på olika sätt. Trots det valde hen att ha friluftsdagen på en fastemånad. Min kompis skäl till att inte dyka upp till friluftsdagen var att man på slutet av dagen skulle grilla korv. Min veganska kompis tyckte att det var helt galet att man grillar djur och det inte finns något annat matalternativ, när det finns människor av olika anledningar inte äter djur.

Så vi gick inte till friluftsdagen, och fick samtal hem från idrottsläraren. Dagen efter bad hen oss att komma till hens rum. Och där fick vi uppläxning och utskällning varvat med hot om att få IG. Idrottsläraren sa att hen inte tänker förhandla kring när friluftsdagen ska äga rum, eftersom det är hen som är lärare som endast kan bestämma det. Inte vi elever. Och att om vi nu vill fasta eller inte äta kött, får vi göra det utanför skoltid och sluta vara så himla jobbiga. Hen tittade på mig och sa att vi lever i ett sekulärt land, och att skolan är sekulär.

Jag hade kanske kunnat köpa den förklaringen om det inte var för en grej, min skola hade både sina skolavslutningar i kyrkan och luciatåg. Och hen menar att det är sekulärt??!! Vi gick ut från lärarrummet arga, ledsna men mest besvikna. Vi gick till skolans stora affisch på skolans entré, och strök orden "alla" till "ingen" där det stod "en skola för alla".

Under den tiden drev jag och min veganska kompis skolans nätbaserade tidning. Vi ringde snabbt till våra skribenter, och samlades för skrivverkstad. Under två dagar hade vi skrivit texter med rubriker som "Sverige – ett sekulärt land?", granskat skolans likabehandlingsplan och gjort ett reportage om min och mins kompis händelseförlopp med idrottsläraren. Vi hade så mycket textmaterial att vi bestämde att ge ut en extranummer. Eftersom det var nätbaserad skoltidning, så publicerade vi nya numret utan att få tillåtelse av vår medielärare som var den ansvariga utgivaren. Och som grädde på moset och som pik, hängde vi löpsedlarna på dörren till vår idrottslärares rum.

Så fort vi blev upptäckte kring vår otillåtna publicerade extranummer av skoltidningen, togs den bort. Men spridningen av numret var ändå så stor, så att det ledde till ett föräldramöte med hela skolan. Nu när jag tänker tillbaka på händelseförloppet, känns hämnden lika sött som baklava.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf