Skyll dig själv lille vän!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 16 Augusti 15:50

Elever som mobbas får skylla sig själv. I alla fall om man får tro skolans hantering av mobbning. SvD har granskat de anmälningar som kommit in till Barn- och elevombudet (BEO) förra året. Anmälningarna gällde skolor som kritiserats för att inte ha hanterat fall där elever kränks av andra elever på rätt sätt.

Enligt SvD kan skolorna i två tredjedelar av de anmälda fallen ha kränkt barnen ytterligare genom att lägga skulden på mobbningsoffret. Skolor har bland annat ursäktat mobbare med att den mobbade blivit utsatt för mobbning på grund av sitt eget beteende. Vad det är med det egna beteendet i de här fallen som gör att det är förståeligt att barnet blir mobbat, vet vi inte. Vi vet inte om det är barn som faller utanför normen eller om det bara är barn som skolan bestämt sig för att de är bråkstakar. Vi vet inte vad som hänt i dessa fall. Vi vet bara två saker, det är aldrig offrets fel och det är skolans skyldighet att sätta stopp.

Mobbning är ett känsligt ämne. I skrivandets stund är det flera som diskuterar frågan på twitter och flera har bloggat om ämnet. Isabel W. Sörensen sitter i förbundsstyrelsen för Sveriges Elevråd - SVEA och är skolpolitisk talesperson för psykosocial arbetsmiljö, och brinner verkligen för antimobbningsfrågan. På sin blogg skriver hon idag om ett av alla de seminarier om mobbning hon gick på i Almedalen i somras. Hon lyfter ett citat från Barn- och Elevombudsmannen, Lars Arrhenius.

"Efter att ha jobbat i fem år nu som Barn och elevombud har jag märkt en tolerans kring kränkningar mot barn som aldrig skulle accepteras i vuxenvärlden. Bara för att de är barn. Detta är sorgligt. Skulle jag kalla min kollega för hora skulle det bli konsekvenser. Det gör det inte i skolan."

Isabel lyfter en viktig skillnad i konsekvenserna mellan att om Lars hade kallat sin kollega hora och om en elev kallar en annan elev hora. "Han är ju vuxen." Då är det tydligen andra regler som gäller. Då är inte den som blir kallad hora som måste ändra sitt beteende, utan den som säger hora.

Det finns ytterligare en skillnad. Vem får vara med och lösa problemet. Senare i sitt inlägg skriver Isabelle:

"Det är vi unga som lever i och med mobbningen som vet hur det känns. Det är vi som vet vilken hjälp vi behöver. Det är vi som behöver få vara med i diskussionen. Går du inte i skolan längre har du ingen aning om vilka nya tortyrmetoder som utvecklats, utvecklas. Varje dag."

Isabel har rätt, skolorna måste låta eleverna vara med. Lärare och rektorer måste inse att de inte kan se saker ur barnens perspektiv och på så sätt ta beslut ÅT barn. Endast de som är barn nu kan se saker ur barns perspektiv.

Läs hela Isabelles inlägg.

Läs även Olofs inlägg om att gå till skolan med en klump i magen.


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf