Skapandet av Vi och Dem

Postad av - Gülsen : February 09 2011 09:34

Jag är på perrongen och väntar på de som ska kliva av på tunnelbanan så jag kan kliva in. Helt plötsligt säger den främmande tanten som står bredvid mig att ”här i Sverige väntar vi på att folk ska kliva av innan vi stiger på, nä men det är väl inte såna som du har erfarenhet av”. Sedan muttrar hon något och kliver in. Jag blir förvånad och stum, och vet inte riktigt vad jag ska säga. Eftersom jag just där och just då inte förväntade mig någon sådan kommentar. För jag stod ju där och väntade. Tanten hade en föreställning om att jag inte visste att man väntade på dem som ska kliva av, och grupperade mig som ”såna”. Förmodligen på grund av mitt icke-svenska utseende. Genom att uppläxa mig och glorifiera och klassificera Sverige som ett enhetlig ”vi” som väntar påvisar det hennes föreställningsvärld. Genom vi-och-dem tänkandet skapas alltså grupperingar, föreställningar och i sin tur makt.

Begreppet vi-och-dem används ofta för att beskriva hur "vi" är "de andras" motsats. Genom tanten använder ett ”vi” som representeras av henne skapar hon även ”dem” där jag i detta sammanhang fick representera. Oftast har man en negativ framställning av ”de andra” som i sin tur innebär att det blir en positiv framställning av ”oss”, som denna tant hade. ”De andra” vet inte att man väntar på människor som ska kliva av på tunnelbanan, till skillnad på ”vi”. "De andra" besitter omvänd spegelbild till de egenskaper som "vi" har. Genom att till exempel skapa Mellanöstern eller invandrare som "de andra" skapar Europa eller svenskar samtidigt en positiv självbild av sig själva.

Men den figur som i ena stunden används för att definiera ett "de andra" kan i en annan situation hänskjutas till "vi". Om hon till exempel var i Turkiet, skulle någon turk kunna säga till tanten att ”här i Turkiet väntar vi på att folk ska kliva av innan vi stiger på, nä men det är väl inte såna som du har erfarenhet av”. Alltså kan man både vara ett ”vi” och samtidigt ”det andra”, beroende på sammanhang, rum och tid.

Kommentarer

Erica Niggol

Erica Niggol
2011-02-09 22:53

Begreppet "vi - och - dem" används för det mesta som något negativt. Jag tänker att det också är något positivt. T ex "vi unga" eller "vi demokrater" eller något annat som samlar alla oss som tycker samma sak.
Problem blir det när någon annan utsätter oss för att vara "dem andra".
Frågan är hur vi kan mötas, om vi kan och ens vill mötas......

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

svea centrummotrasism rbuf