Ta på konsten

Postad av Gästbloggare > Hugo Röjgård, Statens konstråd : 29 September 08:56 Kommentarer (0)Statens konstråd gör en fototävling för unga!Fototävlingen Ta på konsten pågår just nu, och till 13 oktober 2011.

Med fototävlingen Ta på konsten vill vi se hur unga människor upplever konsten som finns i offentliga rum.

- Är konsten till för mig eller inte?

Är du mellan 13 – 19 år kan du vara med i tävlingen som pågår just nu! De 60 bästa bilderna kommer att få vara med på en utställning i Stockholm i slutet av november. Tävlingen är indelad i tre ålderskategorier vinnare utses i varje klass. Förstapristagarna kommer att få bilder publicerade i Statens konstråds årskatalog eller annan trycksak. Bidragen kommer att bli bedömda av en jury där några av Sveriges bästa fotografer sitter med! Se tävlingens webbplats för mer info och regler.

Statens konstråd ska se till att alla möjliga typer av konst finns på alla möjliga olika platser så att skolan, torget och andra offentliga miljöer blir intressantare och trevligare. Denna konst beställer och köper Statens konstråd av professionella konstnärer, konstnärer som försörjer sig helt eller delvis på sitt yrke. Det är skattepengar vi använder, vilket betyder att alla vi som bor och jobbar i Sverige har betalat för konsten och att den då också tillhör oss alla! Visa vad du tycker om något verk du sett och ladda upp ditt tävlingsbidrag.

Sex&Samlevnadsdagen

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 28 September 10:44 Kommentarer (2)

Idag är det Sex&Samlevnadsdagen. Dagen som ska visa hur viktigt det är med likvärdig sex- och samlevnadsupplysning i skolan, att det inte ska vara olika kvalitet på den undervisning elever får bara för att de går i olika skolor i olika städer.

Den sexualundervisning jag haft under min skoltid kan sammanfattas med generade lärare som inte klarade av att prata om något annat än det rent fysiska. Den delen skyndades dessutom igenom och vi fick oftast gå tidigare från lektionerna.

När jag gick på högstadiet glömde mina lärarna bort att vi skulle ha sexualundervisning. Helt plötsligt kom lärarna på att eleverna i klass 9A inte fått någon sexualundervisning. Vi delades in i grupper och fick göra det hela som ett grupparbete där varje grupp fick varsin del att gräva djupare i. Min grupp fick sexuella avvikelser (att de döpt ämnet till sexuella avvikelser säger en hel del om skolans syn på sexualitet, med det är ett helt annat blogginlägg). Vi fick knappt några instruktioner hur de tyckte att vi skulle lägga upp arbetet. Enda infon var att vi hade fem veckor på oss och att arbetet sedan skulle redovisas för resten av klassen. Min sexualundervisning på högstadiet bestod alltså av att läsa mig till saker själv och att lyssna på mina klasskamraters redovisningar. Så klarade sig mina lärare från att prata "jobbiga" ämnen.

Jag har de senaste dagarna frågat runt bland mina vänner hur deras sexualundervisning var när de gick i skolan. Vissa har haft fantastiska lärare som lyft massvis med intressanta och viktiga perspektiv. Andra hade precis som jag lärare som inte vill ta i ämnet och gjorde allt för att ducka. Det är helt sjukt att sexualundervisning ska skilja så mycket beroende på stad, skola, lärare.

Hur har sexualundervisningen varit på din skola? Kolla in Sex&Samlevnadsdagen och se vad du kan göra för att förbättra.

Följ hashtagen #sexsam på twitter och delta i diskussionen där.


Lästips
Svt Debatt - Skolans brister i sexualkunskap riskerar ungas hälsa

Vafan Eskilstuna...

Postad av > Maja : 27 September 09:36 Kommentarer (0)

Det blev en ganska märklig helg med Art of the streets turnén i helgen. I lördags rullade bussen in i Västerås och vi hade en av de bästa dagarna hittills under turnén. Vi fick in en massa grymma bidrag i vår skisstävlingen och framförallt en massa sjukt tunga ambassadörer.

När vi packade ihop för kvällen var vi aspeppade inför att åka till Eskilstuna, men det blev allt annat än vi tänkt oss. Polisen i Eskilstuna stoppade det planerade eventet. Men tack vare ett fantastiskt turnecrew, teaterföreningen i Eskilstuna och personalen på Eskilstuna Folkhögskola så ordnade de att det gick att hålla workshop, filmvisning och föreläsning i alla fall. Stort tack till alla som hjälpte till på plats och till alla grymma unga som kom dit!

Som vanligt ett ordmoln över de viktigaste frågorna för barn och unga i Västerås och Eskilstuna


Jag behöver nog inte säga att den vanligast frågan från Eskilstuna var: Ge oss en öppen vägg.


Läs:
Eskilstuna Kuriren - Välfylld helg med fokus på ungdomskultur


Stackars franska skidåkare... eller?

Postad av Ung&Dum Crew > Sandra : 26 September 08:39 Kommentarer (0)

Tidigare i våras införde Frankrike förbud mot att bära slöja som täcker ansiktet, t.ex. burka och niqab. Frankrikes invånare kan alltså bli straffade om de bär en religiös huvudbonad. Häromdagen fick vi se resultatet av lagen på riktigt; två kvinnor med niqab fick böter på omkring 1000 kronor var. Har inte polisen eller domstolarna något viktigare för sig än att bekämpa "det extrema hotet mot samhället" – kvinnor med slöja? Mitt förslag är att de istället skulle bekämpa rasismen i landet, alltså att istället för att straffa dem som bär slöja bör vi förbjuda att någon får straffas när de bär en religiös klädsel! Eller vänta nu… Då skulle ju inte majoriteten av Frankrikes bestämmande politiker – en massa vita män – få som de vill! Det skulle ju vara förfärligt – de skulle inte få bestämma över någon annans religiösa "får" och "får inte"!

Jag måste erkänna en sak – jag ljög lite förut… Det är nämligen inte bara förbud mot att bära slöja som täcker ansiktet – det är förbud mot att täcka ansiktet överhuvudtaget på allmän plats. Det är så lagen heter.
Jag blir faktiskt orolig. För vad ska folk nu ha på sig när de är på semester i franska alperna?! Hjälm + skidglasögon + halsduk/rånarluva = BIG NO NO!
Så hur ska alla vita män i Frankrikes parlament klara sig på skidsemestern? Shit – har de faktiskt bestämt ett förbud som kommer påverka DEM SJÄLVA?! Hur ska detta gå…

Men innan någon börjar oroa sig för att polisen kommer patrullera i skidorterna och kräva böter på 1000 spänn av en stackars människa som bara inte vill förfrysa kinderna eller slå i huvudet, bör vi fundera på vilka den här lagen egentligen är skriven för. Frankrike har kallat den för "förbud mot att täcka ansiktet på allmän plats" men egentligen är den riktad mot burka och niqab. För vilka kommer jagas för att de bryter mot lagen? De vita männen på skidsemester med kärnfamiljen, eller det EXTREMT stora hotet muslimska kvinnor? Hm, vilka var det som precis blev dömda till böter nu igen..?

Det är här vi kan se rasismen. Vi måste kanske lyfta, rota och gräva, men den finns där. Och när vi hittat den kan vi t.ex. skriva ett blogginlägg om det.Lyssna då!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 23 September 18:24 Kommentarer (0)

Art of the Streets turnén drar vidare och vi med den! Nu i veckan var vi i Umeå och Östersund. Det var två sjukt fina dagar. Som vanligt fick vi in en massa bra frågor till VALET.

Tillsammans med turnen Art of the Streets har vi hittills besökt fem städer. I varje stad har vi pratat med barn och unga om hur det är att bo där de bor, om de tycker att politikerna lyssnar på dem och vad de tycker att politikerna borde jobba med för frågor.

Många av de som vi pratat med ser bara politiker när det är valår och de kommer till skolan. Väl på skolan argumenterar politikerna bara med varandra, istället för att faktiskt prata med eleverna. En annan sak kommit upp i alla städer vi varit i, är att om du är mellan 15-18 år finns det inget för dig att göra på kvällar och helger. Vad sägs om att politikerna i dessa städer skulle lägga lite mindre tid på att argumentera med varandra och lite mer tid på att lyssna på vad barn och unga i deras kommuner faktiskt vill.

Här är ett ordmoln över barn och ungas viktigaste frågor från Östersund och Umeå:
Vi har lagt upp bilder från Östersund i FB-gruppen. Kika här

NU till helgen drar vi till Västerås på lördag och Eskilstuna på söndag. Vi syns väl där!?

Lästips:
DN - Polis: Nolltolerans mot graffiti är estetisk censur
Östersunds Posten - Gatukonst på hjul sprider urban kultur

Från skräp till plånbok

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 23 September 11:32 Kommentarer (0)

Nu är det premiär för Upcycling med Sandra! Sandra Kinnaman Nordström är engagerad i earth.re.create och har tidigare pratat om engagemang här på bloggen. Under hösten kommer hon att ge en massa spännande tips på hur du också kan börja med upcycling. I det första klippet gör hon en snygg plånbok av ett gammalt jospaket.
Vissa saker är lite svårare att upcycla, gamla el-grejer till exempel. Har du precis som jag en skämslåda med gamla mobiltelefoner och fjärrkontroller som inte fungerat på flera år och som du tänkte återvinna? Passa på nu i helgen och delta i återvinningshelgen!

Och håll utkik så kommer fler grymma tips från Sandra!


Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Frida M Simonsson : 19 September 09:09 Kommentarer (0)

Det pågår en humanitär katastrof i Sverige. Tänk dig att du ser trygghet och rikedom omkring dig, medan att själv stå helt utan rättigheter, möjligheter eller stöd. Så är livet för tiotusentals människor i det här landet. Det här är människor som lever ibland oss de gör allt för att överleva dagen, de jobbar dag som natt för att få mat till sina barn. Det är de gömda, de papperslösa utsatta jag syftar på. Människor som gömmer sig, i rädsla för att bli upptäckta av stat och myndighet för att sedan utvisas till tortyr, förödelse, och död. De är helt beroende av godhjärtade människor som ställer upp med ekonomiskt och psykiskt stöd.

Detta kunde jag inte stå ut med, och därför startade jag projektet Hundratusen. Hundratusen är en massinsamling till förmån för de gömda papperslösa flyktingarna som lever i Sverige. Som man hör på namnet,, är målet att samla ihop hela 100 000 kr. Det är ett ambitiöst, men nödvändigt projekt. Arbetet från regeringens sida går för långsamt, och dessa människor behövde hjälp igår. Just därför valde jag att lägga tid och kraft på detta, eftersom det är något jag brinner för.

Varje år görs tusentals projektarbeten av engagerade tredje-rings elever, men det blir sällan uppskattat och uppmärksammat på samma sätt som andra sorters engagemang. Intresset för vilka projektarbeten som görs är dock oroväckande lågt från samhällets sida. Projektarbetet är dock ett ypperligt tillfälle att ta reda på vad ungdomar i Sverige brinner för, och vad de vill förändra. Det finns otroligt många helt geniala projektarbeten att ta som exempel.

Jag skulle gärna se mer folk på projektarbets-vernissager på gymnasieskolor. Inte bara politiker, journalister och personer inom organisationer, utan människor från hela samhället. Vill man veta vad som intresserar ungdomar samt vad ungdomar som brinner för förändring tycker är det ett ypperligt tillfälle att ta reda på det, samtidigt som man kan inspireras till möjliga egna projekt. Det finns SÅ mycket kunskap och insikter att hämta, i tusentals olika former. Ta dig tid!
Frida M Simonsson är utbildare för Ung&Dum. Kolla även in hennes blogg och gå in och Gilla Facebookgruppen HUNDRATUSEN-projektet

Skit i det "dåliga"!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 16 September 11:10 Kommentarer (0)

Engagemang kan vara så himla mycket! Det kan vara allt från småsmå 5 minuters-aktioner till att sitta i styrelsen i en organisation. Vi på Ung&Dum träffar hela tiden sjukt engagerade och grymma personer. Tidigare har vi pratat med Sandra Kinnamen Nordström om hennes engagemang och vad engagemang är för henne. Nu har turen kommit till Akira!

Akira Nossborn är dansare och musiker. Han är sjukt engagerad och peppig. Vi pratade med honom om "bra" och "dåligt" engagemang och vad som egentligen är vad.Vill du prata om ditt engagemang? Mejla Maja på maja@svea.org så pratar vi ihop oss!


Grattis RBUF!!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 15 September 17:09 Kommentarer (0)

Idag fyller Rädda Barnens Ungdomsförbund åtta år! Det firar vi så här:

Tack Gävle!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 12 September 16:59 Kommentarer (0)

Första stoppen på Art of the Streets turnen är nu avklarade. Först Lerum och sen Gävle. Ung&Dum är med på turnen dels för att prata om synen på engagemang och dels för att samla in kategorier till vårt VAL. I december ska barn och unga få rösta på de sakfrågor som de tycker är viktigast, alltså de frågor som de tycker att politikerna borde jobba mer med.

Under Art of the Streets samlar vi in de frågor som sedan kommer att vara de frågor som barn och unga kan rösta på i valet. I vårt tält har vi en skisshörna där barn och unga på plats för skissa upp den fråga som de anser är viktigast. Vi fick in sjukt många snygga och smarta bidrag. Tyvärr kan vi inte lägga upp alla här på bloggen, men jag har sammanställt de förslag vi fick in.

Voila!

För att se bilderna från dagarna, kolla in vår FB-grupp. Glöm inte att gilla oss!

Läs också vad Frida, Ung&Dums utbildare, skrivit om helgen.
Kvällstankar om Graffiti
11 sep 2011
Tack AOTS!


Tack Lerum!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 09 September 20:02 Kommentarer (0)

Äntligen är Art of the Streets-turnen igång! Första stoppet, Lerum.

I två dagar har vi snackat engagemang och ungas möjlighet att göra det de är engagerade i. Danne "Ikaroz" har livemålat och hållit i workshops, och Lerumborna har fått testa att måla graffiti på vår 14 meter långa mobila öppna vägg. Det vill såga målat vår turnebuss.

Ung&Dum hade sitt eget tält där unga fick göra en skiss av den fråga som de tycker borde vara med i vårt VAL. Det kom in massa bra förslag. Många ville att Lerum skulle fixa en öppen vägg där de kunde graffa även när Art of the Streets-bussen ämnat stan. Andra ville ha mer saker att göra på fritiden och att politiker i Lerum skulle börja lyssna på vad barn och unga vill.

Tack Lerum för två sjukt roliga dagar! Nu drar vi vidare till Gävle!

Några bilder från LerumEn Ung&Dum-tatuerad nackeÖppna väggen var en succe

Kolla vår utbildare Fridas blogg så hittar ni massvis med schyssta bilder!

Är du ung och dum, Annie?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 05 September 09:48 Kommentarer (0)

Annie Lööf föreslås som centerpartiets nya ledare. Hon är 28 år, knappt torr bakom öronen och saknar livserfarenhet. Dessutom är hon kvinna. Trots det är hon alltså på väg att ta över som partiledare för C. Hon har dessutom starkt stöd inom partiet. Vi tillägnar den här filmen till dig, Annie.Att läsa det som skrivs om Annie Lööf just nu är som att kastas in i ett hav av logiska tankevurpor och personliga påhopp. De för tankarna till två titlar, Korkade vita män och Griniga gamla gubbar.

Kritikerna påstår å ena sidan att det är fördjävligt att äldre personer tappar makten, kunskap och kompetens har ju inget med ålder att göra! I nästa andetag säger de att om Annie är kompetent nu, fatta hur duktig hon kommer att vara om 20 år. Men om ålder inte har något med kompetens att göra, hur kan då Annie vara för ung?

Det för oss till nästa del av kriktiken mot Annie. Hon saknar livserfarenhet. Men vad betyder egentligen livserfarenhet?

Livserfarenhet är ett helt tomt ord och ändå ett ord som kastas fram och tillbaka som om det vore något vi alla visste exakt vad det var och tänkte likadant om. Bryter vi ner ordet så är det alltså erfarenhet av livet. Men det måste ju innebära att livserfarenhet har lika många betydelser som det finns liv. Det gör ju att du endast kan ha erfarenhet av ditt eget liv. Vad du gjort och vad du tar med dig blir då ytterst relevant, istället för hur gammal du är.

En person som är 28 år kan med andra ord var betydligt mer erfaren i vissa perspektiv än någon som är 72. Det beror ju på vad de använt den tiden till. Vad vi tar med oss från det vi gjort är ju också det olika. Om du och jag gör något tillsammans kommer vi med största sannolikhet uppleva det på två helt olika sätt och ta med oss två helt olika erfarenheter därifrån.

Kan vi inte bestämma oss för att lyfta diskussionen till en annan nivå? Sluta diskutera Annies ålder och istället prata om något viktigare. Det här med att hon är kvinna. Nu har ju kön absolut ingenting med kompetens att göra, men är det inte liiiite orättvist att det finns kvinnliga partiledare?

Förlåt om det är blogginlägget är lite fånigt. OM det verkar lite korkat. Jag kanske kommer förstå bättre när jag blir äldre. Jag är ju trots allt 28 år.


Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf