Unga dumma skribenter

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 27 Oktober 15:21 Kommentarer (0)

I helgen drar vi och projektet Yttrandefri till Bona Folkhögskola för Skriv vad du tycker, en utbildning i åsiktsjournalistik för unga skribenter. Jag är aspeppad inför helgen. Prata åsiktsjournalistik, engagemang och ungas möjlighet till påverkan. Det går knappt att hitta något som är roligare! Men det finns en sak som skaver. Jag vet att de här grymma skribenterna möter och kommer fortsätta möta på sånt jävla motstånd när de uttrycker åsikter i text.

Vi har tidigare skrivit om det i intervjun med Fridah Jönsson och i inlägget Mobbning något för unga? Unga skribenter bemöts på ett sätt som vuxna inte gör. Idag skriver jag på mediekritiska sajten Second Opinoin om Unga dumma skribenter. Förhoppningsvis kanske någon redaktör läser och tänker till innan de publicerar texter som trycker ner unga skribenter.

Imorgon kl 8.10 kommer jag dessutom att sitta och prata om helgens utbildning med Sveriges Radio P4 Östergötland. Så skruva in om du vill veta mer om vad som händer i helgen.


Att fly är ingen utflykt!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 26 Oktober 14:14 Kommentarer (0)

Att fly är ingen utflykt! Så beskriver Röda Korsets Ungdomsförbund sitt rollspel På Flykt. Tillsammans med Utbildningsradion och Röda Korsets Ungdomsförbund bjöd vi in alla partipolitiska ungdomsförbund att vara med i rollspelet.

Vi samlades på Fryshuset. Deltagarna delades slumpvis in två "familjer" och sedan fick de börja flykten från Sverige mot Marocko. Genom att läsa vad som stod på de olika lapparna runt om i klassrummet fick de välja mellan olika alternativ hur de skulle ta sig vidare. Väl framme i Marocko hamnade de hos Migrationsverket, och där hamnade de i förhör.

Efter rollspelet pratade vi om hur deltagarna upplevt det hela. Många pratade om känslan av maktlöshet, rädslan för att säga sanningen och hur det kändes att bara välja mellan dåliga alternativ.

Se klippet från dagen
Det var en väldigt lärorik och spännande dag, fylld med intressanta diskussioner. För oss som inte var med var det spännande att se hur mycket alla levde sig in. Hur de nästan kunde bli osams för att de hade för lite pengar, för att någon i "familjen" ville ljuga eller chansa på en annan lösning. Helt plötsligt ropade någon högt "fattar du inte, Sara är död".

Efter dagen kunde politikerna gå hem. Det här är inte deras verklighet. Men väldigt många befinner sig på flykt. I Utbildningsradions dokumentär Ensamkommande Flyktingbarn får du följa Ali, Reza, Mortaza, Aster, Hanna, Amin och Hadi, och höra deras historia. I måndags hade även Utbildningsradion en temasändning där en del av problematiken som dokumentärserien plockat upp diskuterades. Om du inte redan sett dem, så gå in och kolla!
Kultur mot Rasism

Postad av Gästbloggare > Hjalte Lagercrantz : 25 Oktober 13:16 Kommentarer (3)

2010 sitter 40 högerextrema och främlingsfientliga ledamöter i Europaparlamentet. Från partier som bland annat förespråkar etnisk rensning av homosexuella och att platser i Milanos tunnelbana enbart skall vara till för Milano-bor. 2011 sitter ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag.

I allt detta kaos är det dags att sträcka upp en näve mot skyn, det är dags att säga ifrån. Vilket medie du än väljer att använda så har du en möjlighet att uttrycka dig, säga vad du tycker och sprida en glimma av hopp. Så länge det finns människor som oss kan extremistiska krafter aldrig vinna.

För att hjälpa på vägen startades projektet Kultur Mot Rasism, en antologi av oss mot rasism, en plattform från vilken du kan lyfta din röst!

Kultur Mot Rasism är en antologi där alla som vill kan vara med och säga ifrån! Skicka in ditt bidrag, det kan vara vad som helst bara det faller under parollen "vi gillar inte rasism". Håller du på med foto, film, musik, poesi, måleri, serier, debatter eller någon annan form av kultur så tycker jag att du skall skicka in ett bidrag till kulturmotrasism@gmail.com innan den 12:e november!

Tillsammans är vi starka!

Ung, dum och politiker

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 24 Oktober 10:39 Kommentarer (0)

Att Rösta På Låtsas är som att driva en kampanj för ungas möjlighet att påverka inom politiken, men inte ta med de partipolitiska ungdomsförbunden. Helt ologiskt! Därför släpper vi den här veckan klipp med de partipolitiska ungdomsförbunden som valt att ställa sig bakom kampanjen.

Först ut är Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Kolla in deras kampanj Skaffa dig ett liv.
Rasism, Ganna och Vitskallar

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 19 Oktober 14:28 Kommentarer (1)

Vem får stanna i Sverige och vem borde få det? Den senaste tiden har de frågorna diskuterats vilt. Både genom att Utbildningsradion släppt sin dokumentärserie Ensamkommande Flyktingbarn och beslutet att utvisa eller inte utvisa Ganna.

I debatten har vissa röster höjts om att fler aspekter av invandring borde lyftas.Istället för att skriva ett långt inlägg där vi vänder och vrider på perspektiven, presenterar statistik och hänvisar till vad olika personer tycker och tänker, ställer vi oss endast en fråga:

Hur ser rasismen ut i din vardag?

Galen Vecka

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 11 Oktober 17:28 Kommentarer (0)

Den senaste veckan har varit helt galen. Vi har släppt kampanjen Att Rösta På Låtsas, dialogkonferansat oss med MAKT i Strängnäs, sagt hej då till Art of the Streets, bjussat Egoboost Magazine på våra snygga påsar till deras höstfest, sagt hej till alla grymma elevrådare på Sveriges Elevråd - SVEA postutbildningar, haft utbildningar på skolor i Östersund, Norrköping och Västervik. Dessutom hann vi förbi en tur till Värnamo för att hänga med våra vänner på 331 Wernamo och smida fina planer för höstens VAL.

Att Art of the Streets är slut för i år känns det väldigt konstigt. Sedan mitten av augusti och starten på Art of the Streets på Kägelbanan i Stockholm, har vi sprungit runt och pratat engagemang, ungas möjlighet att påverka och graffiti som konstform. Vi har åkt runt till ett tiotal städer i Art of the Streets-bussen, en 14 meter lång rullande öppen vägg. Vi har pratat med unga om vad de brinner för och hur deras engagemang ser ut. Det har varit så himla roligt och lärorikt. Att från och med nu sitta still på kontoret och inte få åka runt i graff-bussen känns väldigt tråkigt. Som tur är har vi nu ett kontor som är proppat med snygga skisser och en massa fina bilder i vår FB-grupp.

På tal om snygga saker. Ni har väl inte missat vår kampanj Att Rösta På Låtsas?! Den 1 oktober släppte vi de första klippen. Fram till valet den 28 november kommer vi att släppa minst ett klipp varje vardag. Hittills ligger klipp från Sveriges Elevråd - SVEA, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Centrum mot Rasism, Barnombudsmannen, Crossing Boarders, Unicef, LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, Unga Dramaten, Hjärna.Hjärta.Cash och Rädda Barnen. Håll utkik framöver, det kommer komma upp en hel radda sjukt fina klipp!

Om du vill kan du gå med i kampanjen genom att spela in ett eget klipp. HÄR finns en beskrivning för hur du gör.


Mobbning - något för unga?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 06 Oktober 12:19 Kommentarer (0)

"Den första frågan när man läser texten är förstås hur en nyhetssajt kan sjunka så lågt. Svaret visade sig enkelt: Skribenten är 15 år."

Så skriver Erik Helmerson i en text om nätmobbing och Markus Birro. I texten hänvisar han till en krönika som publicerats på nyhetssajten Nyheter24. Texten är skriven av en 15åring och Erik Helmerson drar snabbt kopplingen mellan ålder, mobbning och okunskap. Eller hur ska man annars tolka den ständiga påminnelsen om skribentens ålder och argumentation som den här:

"Och det är klart: man kan inte anlita en vuxen man för att göra en pojkes jobb. Den som söker en expert på skolgårdsmobbning gör väl bäst i att leta på en skolgård?"

Jag tänker varken försvara eller sänka texten på Nyheter24, den får stå för sig. Jag är mest fundersam över hur Erik Helmerson tänker när han kopplar samman ålder till mobbning. Jag skulle nämligen vilja påstå att om det är något som är frikopplat från ålder så är det just mobbning. Sen att vi sätter andra ord framför som "arbetsplats" eller "vuxen", det är ju bara ett sätt för vuxna att försöka påstå att mobbning är något som barn och unga sysslar med. Att det är så konstigt när det händer vuxna att vi måste peka ut det som något udda med hjälp av ett prefix.

Att kalla någon idiot och göra sig rolig på andras bekostnad är något som inte endast barn och unga gör. Eller hur tolkar Erik Helmersson dessa utdrag från Markus Birros egna blogginlägg? Skrev han dem när han var ung och dum eller kan det vara så att ålder inte har något med saken att göra? Nästa gång du skriver en text Erik Helmerson, vad sägs om att hitta en lite mer genomtänkt förklaring än "Skribenten är 15 år".


Lånat från Marcus Bråth blogg Nakna Sanningen


Makten åt barnen i böckernas värld

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Karin Rubenson : 06 Oktober 11:25 Kommentarer (0)

Det finns få som möter så mycket litteratur som barn. På biblioteken står barnböckerna för en väldigt stor del av utlåningen. Det läses högt på förskolor, hemma, i skolan… Barnböckerna blir film. Figurer ur barnböcker görs till gosedjur, målas på tavlor, blir till dekorationer. Barn och litteratur är beroende av varandra, men det är kanske inte så många som tänker på vad det betyder.

För något som utmärker barnlitteraturen, något som gör den till något annat än vuxenlitteratur, det är ju just skillnaden mellan författare och läsare. Författaren är, med några få undantag vuxen, men de som läser är ett barn. Barnlitteratur skapas av de med makt, för att tas emot av de maktlösa.

Barnlitteraturen har en ganska kort historia, och böckernas uppgift har länge varit att uppfostra, forma och anpassa barnen till samhällets normer. Men vi kan också i barnlitteraturen se hur normerna ifrågasätts på nytt och på nytt. I de flesta barns verklighet råder en vuxennorm, vilket syns i barnlitteraturen. Skillnaden är att i böckerna tillåts det att barn bryter mot, och överbevisar normerna. Titta bara på Pippi Långstrump, som inte låter inordna sig under några regler och normer som hon inte kan se poängen med. Pippi betonar att normerna inte är konstanta och oföränderliga, genom sina historier om hur det minsann är på andra ställen i världen, där människor går baklänges eller äter karameller hela dagarna i skolan.

I barnlitteraturen, särskilt i modern barnlitteratur, möts vi ofta av barn som ifrågasätter och bryter mot normer. Barnen är de kompetenta, problemlösarna, de överlägsna. Ofta har de fördelar just för att de är barn. I barnlitteraturen uppvärderas barnen och får möjlighet att förändra, inte på vuxenvärldens villkor, utan just som barn.
Naturligtvis finns det undantag, det gör det alltid, men det kompetenta barnet är nu betydligt vanligare i barnlitteraturen än motsatsen. I böckerna möter barnen en värld där de tas på allvar. Steget till att överföra det sättet att tänka till verkligheten borde inte vara så stort.


Karin Rubenson är en av Ung&Dums fantastiska utbildare!

Kött och blod

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 04 Oktober 15:56 Kommentarer (0)

I helgen har vi varit i Tierp och Sundsvall med Art of the Streets. Som vanligt har det varit två sjukt bra dagar, med massa grymma unga som målat på bussen, pratat engagemang och sina viktigaste frågor till VALET.

En sak som vi pratat väldigt mycket om just i helgen är stereotyper och fördomar. Mitt i ett samtal sa en i Art of the Streets-gänget att han läst att "Stereotyper är bilder som väntar på ett fyllas med kött och blod". Jag tänkte mycket på just den meningen under helgen. Det stämmer verkligen. Vi går runt med en massa bilder och fördomar om hur vissa personer ska vara och bete sig, så fort vi ser någon som passar in i den bilden så får vi stereotypen uppfylld.

En fransman med randig tröja, basker, mustach och en baguette under armen.
En caféälskande indiepopare.
En tråkig nykterist.

Vi pekar och fnissar när vi ser någon som spelar rakt in i bilden av hur vi tror att de ska vara. Om någon inte passar in i bilden av stereotypen är den personen undantaget.

I Tierp i fredags hängde en tjej runt bussen nästan hela dagen. Hon målade på bussen, var med i skisstävlingen och gick helt och fullt upp i graffiti-grejen. Hon berättade att hon egentligen hade träning, men valde att stanna kvar med oss hela dagen istället. Vi frågade inte vad hon tränande, utan tyckte mest att hon var skön som hängde kvar med oss. Dagen närmade sig sitt slut och det var dags att välja vinnare i skisstävlingen och dela ut de fyra sprayburkarna som vinnaren får. Hon vann! Hon böjde sig ner och öppnande väskan för att packa ner burkarna. För att få plats med dem lyfte hon ut lite saker, bland annat sina konståkningsskridskor. Det visade sig att denna graffitimålande tjej även var konståkare. Vi blev något paffa. Det var inte vad vi väntat oss.

Säger vi graffitimålare är det en helt annan bild som väntar att fyllas med kött och blod. Lyssna bara på inslaget i Aktuellt från i torsdags. Det är kriminella unga som blir grovt kriminella som äldre. Inslaget i Aktuellt visar vad den bilden också kan användas till. I inslaget kroppsvisiteras två unga, som inte gjort något, för att de ser ut som någon som skulle kunna klottra. Det är dags att öppna ögonen och se att den bild som målas upp av graffitimålare är väldigt förenklad.

Frågan är vilka andra bilder vi går runt med som vi bara vill fylla med kött och blod? Vilka bilder som faktiskt gör att vi inte ser en massa personer för vad de är, kan och vill? Det är nog dags att vi alla funderar på det ett tag och öppnar upp ögonen. Vi behöver förenklingar eftersom världen är för komplicerad för att vi ska kunna förstå alla detaljer. Men att luta sig tillbaka och låta fördomarna och stereotyperna få leda våra bilder av verkligheten, det är bara att vara lat.

Någon som är jobbar med att krossa fördomar och bryta normer är Ida Östensson och hennes projekt Crossing Boarders. Idag frontar hon vår kampanj Att Rösta På Låtsas, kolla kolla!

Ordmolnet av viktigaste frågorna från Sundsvall och Tierp
Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf