Simon hälsar på!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 29 November 18:08 Kommentarer (0)Idag kom Simon Svensson Rädda barnens Ungdomsförbunds ena ordförande på besök. Valet har varit igång i två dagar och det är en himla massa som röstat!

Tyvärr har vi haft lite problem med sidan i vissa webbläsare. Om du har Internet Explorer 7.0 eller äldre så har sidan tyvärr inte funkat. Vi jobbar nu med scriptet och försöker lösa det så fort vi kan. Håll utkik i Facebook-gruppen, här eller twitter, vi skickar ut så fort det är fixat!

I helgen kör vi utbildning i Göteborg! Du som är ambassadör, vill bli ambassadör eller bara vill hjälpa oss sprida valet, anmäl dig till Olof på olof@svea.org. Vill du läsa mer om vad som händer i helgen, kolla HÄR.


Ha det fint så länge och glöm inte att rösta i valet!


Brev till makten

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 28 November 08:48 Kommentarer (1)

Idag börjar Ung&Dums val. Barn och unga i hela Sverige ska rösta på sin viktigaste politiska sakfråga. Valresultatet kommer efter valet att göras om till kravlistor till de som sitter på makten. Det är dags att politiker och makthavare börjar förbereda sig på att lyssna och jobba. För att förvarna dem skickade vi det här brevet till alla riksdagsledamöter.

Kära Makthavare


Vad gör du för att efterfölja barn och ungas rätt till inflytande?

Alltför många säger att barn och unga är framtiden, men utestänger dem från att vara med att påverka i de beslutprocesser som bestämmer hur framtiden ska se ut. I barnkonventionen står det klart och tydligt att barn och unga har rätt till inflytande. Som ett land som anser sig vara barnrättsvänligt kan inte Sverige tumma på den rätten.

Det finns alldeles för många exempel på när barn och unga utestängs från att vara med och påverka samhällets utveckling. Nu senast har vi Framtidskommissionen som under ett och ett halvt år ska fundera på vilka utmaningar vi kommer att möta framöver och hur vi kan hitta lösningar till detta. Ett stort projekt. Bland de som sitter i kommissionen hittas endast en person under 30 och gruppen har en medelålder på 47 år. Var är de unga drivna personerna? De som kommer att verka i den framtid som diskuteras?

Vi vet inte hur tankarna har gått när Framtidskommissionen utsetts, men i de allra flesta fall när unga stängs ute från att vara med och påverka är det på grund av två saker. Det är jobbigt att veta var de unga finns, hur de ska tillfrågas och hur det ska tas vidare. Det är lättare att som vuxen säga att en använder sig av ett barnperspektiv.

Vi på Ung&Dum menar att det inte räcker med att vuxenvärlden säger att de använder ett barnperspektiv. Endast barn kan ha ett barnperspektiv! För att hjälp makten med att få med barn och unga i påverkansprocessen håller nu vi på Ung&Dum ett val. Mellan 28 november och den 11 december ska barn och unga rösta fram sina viktigaste politiska sakfrågor. Valfrågorna kommer från barn och unga själva. Vi har samlat in mer är 4 500 förslag, analyserat dessa och gjort dem till 24 valfrågor. Utifrån valresultatet ska sedan Ung&Dum tillsammans med de som röstat göra kravlistor till dig som makthavare.

Tillsammans med barn och unga gör vi alltså den tunga delen av jobbet. Sen är det upp till dig. Hur ska du vårda dessa röster, tankar, åsikter och idéer? Hur ska du visa de barn och unga som röstat att du inte endast ser dem som framtiden, utan ger dem ett värde som medborgare här och nu?


Bästa hälsningar

Projektgruppen i Ung&DumUng&Dum har bara skickat brevet till de som sitter i riksdagen. Det finns sjukt många fler som borde läsa brevet och förbereda sig, det kan vara lärare, rektorer, kommunpolitikern, ledarskribenten, VD för ett stort företag, ordföranden för organisationen, bloggaren som alla läser, twittraren som alla retweetar, journalisten, chefredaktören och många många fler. Vet du någon som du tycker borde läsa det? Skriv ut brevet och skickat det. Du kan skriva under det själv eller låta Ung&Dum stå som avsändare.

Vem förstår?

Postad av Ambassadörer & Utbildare > E.D : 25 November 13:56 Kommentarer (0)

Autismliknande tillstånd ett av dom
osynliga funktionshindren i vårt
samhälle, och jag lider av det. Alla tar
de så enkelt, folk säger men "jag
vet va de är, du har svårt med sociala
biten osv så står det om man
kollar på wikipedia." Men andra förstår
inte, ibland inte ens andra som
lider av samma sak för alla har ändå
olika på något sätt.

De är inte så enkelt som de låter när
man läser på wikipedia och andra
platser. De är mer avancerat än så, för
ord kan inte beskriva mitt
funktionshinder eller någon annans.
Vår värld är anpassad efter
"normala" människors förmågor och
behov, men vad händer med våra
behov då? Ska inte vi också kunna gå till en
skola utan att de kallas för
särskola och utan att bli utpekade? Ska
vi inte kunna säga att vi inte
kan gå med på klassaktiviteten för att
de blir svårt och för att de
inte går att förklara utan att någon
börjar pusha på dig och säga att
"men de kommer gå bra följ med." De
skulle va enklare för mig
ifall folk förstått mig, de kanske till och
med skulle leda till att jag
följde med. Men så blir de tyvärr aldrig,
och kommer de bli så i
framtiden? Ja vem vet, vi får väl se.

Förståelse och hjälp? När jag kommer
hem känner jag inte att jag blir
förstådd eller fått någon stöttning. I
skolan är det samma sak, lärarna
förstår inte, dom andra i skolan förstår
inte. Vännerna? Dom förstår inte
heller. Vem förstår psykologen,
kuratorn, okända människor? Ingen
förstår och kommer heller inte kunna.

När de kommer till staten och hjälpen till
oss, så kan jag inte se någon
stor hjälp eller förståelse heller. Man får
bidrag om man söker men de
tar ju tid. Och man får inte mycket i
bidrag och det räcker inte med att
bidraget är lågt så dom drar av skatt
på bidraget så det blir mycket
lägre.


Vad satsar Sverige sina pengar på?
Dom satsar massa pengar för
att de ska vara mer matte i skolan,
satsar på att göra en citybana i
Sthlm. Men vem fan tänker på ungas
åsikter, vem tänker på ungas mående,
vem fan tänker på barn som bor på
gatan eller blir illa behandlade
hemma?


E.D är en av Ung&Dums ambassadörer.

Valet-sidan är lös!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 24 November 11:36 Kommentarer (0)

NU släpper vi VALET-sidan! Den är inte bara snygg och jäkligt bra, DEN är ännu snyggare än du kan tänka dig!

På sidan hittar du de 24 valfrågorna du kan välja mellan i valet och info om hur du gör för att vara med i valet. Så snurra in och kolla in den fantastiska sidan. På måndag startar valet!

www.ungochdum.se/valet
Kolla in filmen om Valet:

Den stora vita medievärlden

Postad av Ung&Dum Crew > Gülsen Uz : 23 November 17:15 Kommentarer (1)


Massmedia är så himla snurrig och ensidig, så jag blir bara trött och förbannad! Jag ska förklara varför.

Media ger hellre utrymme åt de problem som tillskrivs icke-vita, än åt de som upplevs av dem. Media skriver gärna om fattigdomen i utomeuropeiska länder, men sällan orsakerna till deras fattigdom och Europas rikedom. Varför är det så? Jo. för att vita eliten har tagit patent på att beskriva verkligheten. Det här tas för givet och betraktas som normalt, och är absolut inget som ifrågasätts. I sin tur leder detta till ett utestängande av röster, erfarenheter och perspektiv som kan störa den "sanning" som maktutövandet vilar på. Och detta har Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar gjort med sin granskning av ledarskribenter i Sveriges största tidningar. Hans granskning visar att ledarspalterna baseras uteslutande på vita människors erfarenheter, tolkningar och perspektiv. Då är det ju inte konstigt att bevakningen av icke-vita förknippas med problemämnen, såsom integrationsvårigheter, terrorism, våld och brottsligheter.

När Fadakar publicerade sin text och kritiserar eliten blir han i sin tur kritiserad av dem. Han anklagas för att vara överkänslig och inte tillräcklig kapabel nog att bedöma. Det vita eliten har svårt att förstå, är att en ledarspalt av en ansedd skribent ger större negativa följder än hundra fördomsfulla samtal på skolan. Därför är det viktigt att vi lyfter fram hur det ser ut hos redaktionerna. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar att det bara är vita människors ståndpunkt och perspektiv som ges mening och innebörd om hur världen och människor är och bör se ut. Därför är vita eliten i media en del av skapandet och upprätthållandet av den ensidiga och rasistiska bilden av icke-vita som "de andra".
Ett samhälle för alla?

Postad av Skriv vad du tycker > Elin Björk Isaksson : 22 November 16:04 Kommentarer (0)

Visst är det viktigt att alltid sträva efter att omforma samhället så att det blir så rättvist som möjligt för alla men tyvärr tror jag att det är väldigt naivt att drömma om en sådan utopi.
Det kommer aldrig att finnas total jämlikhet mellan alla, i alla länder, samtidigt. Det går bara inte.

Orättvisor hänger ju samman med fördomar. Många vill gärna hävda att de inte har några fördomar men tro mig, alla har dem. Det är så vi strukturerar vårat samhälle. Vi delar in människor i fack för att lättare kunna hitta människor vi tror att vi kommer gilla eller ogilla. Tyvärr påverkar det människors liv på ett större sätt än vad som är acceptabelt.

Fastän jag är en typisk "svenne" så blir jag också orättvist behandlad. De vanligaste orsakerna är: mitt kön - "tjejer är svaga", min ålder - "du förstår när du är äldre" eller "låt de VUXNA ta hand om det här lilla gumman", mina åsikter - "du är bara vegetarian för att alla dina kompisar är det" och mitt utseende - folk får för sig så konstiga saker bara för att jag inte ser ut som deras föreställning av en söt, artig, svensk tjej. Dessa saker är typiska exempel för varför jag inte tror att vi kommer leva i ett samhälle för alla inom en snar framtid. Folk är helt enkelt för trångsynta för att kunna behandla alla lika.

Och visst skulle jag önska att alla skulle behandlas likadant oberoende på deras läggning, hudfärg eller tro. Men som samhället ser ut idag så kommer det inte att ske. I alla fall inte på väldigt länge.
Det är inte det att jag vill att alla ska sluta fajtas för ett rättvisare samhälle men jag vill inte att någon ska bli besviken när de inser att de stångar sig blodiga mot en vägg. En vägg som visserligen börjar få synliga sprickor men som ännu inte har blivit krossad.

Man brukar säga att de människor som har makt (med andra ord vita, vuxna män med bra ekonomi) inte gärna vill släppa ifrån sig den. Det finns flera spår i historien som visar att detta påstående är sant. Ta exemplet med rösträtt i Sverige. Vi var sist i Norden att införa rösträtt för kvinnor (1919 eller 1921 beroende på hur man ser det) och inte förens 1989 hade alla människor över 18 rätt att rösta i och med att begreppet omyndigförklaring avskaffades.

Och helt ärligt, om du hade all makt, skulle du vilja dela med dig? Det är väldigt blåögt att hävda motsatsen.

Det jag försöker säga är: tappa aldrig bort dina drömmar och ideal (det är dom som gör dig) men glöm heller aldrig att det är bättre att vara realistisk än att vara naiv och överoptimistisk.


//Den evige pessimistenElin deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

En vecka kvar till Valet!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 21 November 12:02 Kommentarer (0)

Yajks! Nu är det bara en vecka kvar tills valet börjar! På kontoret råder full panik och en sjuklig pepp. Eftersom ingen av oss kan sitta still tillräckligt länge för att skriva ett blogginlägg så spelade vi in ett litet klipp. (Dessutom är det ballt att videoblogga, har vi hört).
Kanske ett litet rörigt klipp, men det som gäller alltså är:  • Det är en vecka kvar tills valet börjar.

  • Mellan den 28 nov - 11 dec kommer DU och dina polare att kunna rösta på www.UngochDum.se/Valet.

  • Vi behöver din hjälp. Om du inte redan är ambassadör, bli det HÄR.

  • Kolla in vilka städer vi kommer att vara i framöver, kom till våra utbildningar och tvinga dit dina polare. Läs mer HÄR

  • Hjälp oss att sprida kampanjen Att Rösta På Låtsas.se.Nu attans smäller det!


/>

Uppror mot betygstressen!

Postad av Skriv vad du tycker > Emma Makris : 17 November 17:42 Kommentarer (1)

Igår var jag en utav stressomanerna...Pluggade i sista stund, fick ont i magen när jag glömt ett läxförhör och skämdes när jag kom fem minuter försenad till skolan när bussen strulat sig. Rädd för vad min omgivning skulle tycka om det.

Att en ung tjej som jag känner en sån stor press på att alltid leverera femstjärnigt i skolan trots att det kan få mig att må dåligt är ett problem, det är fan fel! Av någon otroligt irriterande anledning har vi normer i samhället som ska agera riktlinjer i varje beslut vi tar. Denna norm och samhällsideal säger surt nog att en tjej ska vara på topp i skolan, aldrig klaga när det blir för mycket och vara vacker. Vi blir framställda som små gulliga dockor med samma personlighet, utan plats för att vara unika och ha skillnader. Det är så jävla fel!

Jag bombarderas varje dag utav saker som tyder på att allt fler unga flickor får panik när det kommer till betygen. Kompisarna på bussen diskuterar betygsmål för att analysera bästa sättet att nå mvg, i Facebookloggar avslöjas provuppgifter för att hjälpa vänner i nöd och mitt i natten kan man få telefonsamtal av någon som desperat försöker ta reda på fakta till läxförhöret hon glömde skulle vara dagen efter.

Det är pressen hemifrån, jämförelsen med kompisarna och bilden media trollar fram om att vi ska vara superhjältar, det vill säga: alltid ligga på topp, aldrig be om hjälp, skratta fast vi ibland vill slänga oss i sängen gråtandes och bara acceptera att det är så. Att skolan idag tar makten över livet hos tjejer som mig i minst tio år gör mig mörkrädd. Tio år där vi blir hjärntvättade till att tycka att pressen är vardagsmat, bara fokusera på skolan och glömma att uppskatta alla kulörer runt omkring oss.

Betygstress. Det är bra att ha drömmar och mål, gärna stora drömmar och alltid hålla fast vid de riktigt jäkla hårt. Människor i din omgivning kommer nämligen försöka ta dem från dig för att själva nå triumf i livet. Något mamma, pappa, din lärare eller personer runt dig kanske aldrig kommer lära dig är att det alltid finns olika vägar till din önskedröm. Vägarna är bara olika svåra att ta sig fram på. Väljer du till exempel att följa normen kring den klassiska utbildningen (grundskola, gymnasium och högskola) så har du "rätt" antal pappersbetyg i handen efter dessa år i skolbänken. Den lappen visar att du har kunskap och ger dig företräde på vägen. Viktig att veta är att det alltid finns nya möjligheter, andra stigar och val att ta.

Att sträva efter att en grupp helt unika individer ska följa samma skolsystem istället för att anpassa skolsystemet efter individen är absurt och huvudreceptet till att unga tjejer känner betygstress! Vi måste sluta tycka att alla normer är så viktiga, se gemenskap istället för klyftorna, hjälpa varandra istället för att trampa ner varandra och göra uppror mot den osunda betygstressen. Punkt.Emma deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

Kolla in Emmas klipp till Att Rösta På Låtsas och kika in hennes Blogg.

Trött och tråkigt i Radio1

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 16 November 17:48 Kommentarer (0)

Unga av idag alltså, vad ska man säga? De vill ju inte engagera sig....

Har du hört det förut? Det har jag! Alldeles för många gånger dessutom. Idag var det dags igen. Cissi Wallin på Radio1 bestämde sig för att lyfta frågan i sitt program. Hon ställde sig frågan Varför är det färre och färre ungdomar som engagerar sig politiskt.

Först och främst så kan jag berätta att med färre och färre, syftar Cissi Wallin på att allt förre unga är medlemmar i partipolitiska organisation, deltar i lagliga demonstrationer och skriver under namnlistor. Vi försökte ringa in och gnälla live, men efter fyra försök gav vi upp och istället kommer nu våra perspektiv i ett inlägg.

Första problemet i programmet är att vinkeln är uttjatad och dessutom helt felaktig. Unga engagerar sig inte mindre. De engagerar sig på andra sätt. Om en säger att endast de som är engagerade i partipolitiska ungdomsförbund är politiskt engagerade så är det att pissa i ansiktet på alla andra organisationer som jobbar sjukt politiskt. Vad sägs om Ungdom mot Rasism, Sveriges elevråd - Svea, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Megafonen, CISV, Sveriges Ungdomsråd, Jagvillhabostad.nu, RGRA - Rörelsen Gatans Röst & Ansikte eller kanske Ung&Dum med våra drygt 870 ambassadörer? Jag kan hålla på bra mycket länge till och rabbla upp föreningar, organisationer, projekt, löst sammansatta grupper som jobbar fett politiskt, men som inte ryms inom den trånga raman för vad som är politiskt engagemang om en endast kikar på partipolitik, namninsamlingar och lagliga demonstrationer.

I programmet försökte de ändå prata om andra sätt att engagera sig, som till exempel via Internet. Men det påstods att det inte leder till verkligen förändring. Då kommer vi till nästa grej. Förändring sker inte enbart genom att skriva faktiska motioner. Ibland är det bästa att få någon annan att skriva motionerna åt en. Varför skulle annars organisationer, företag, föreningar med flera lägga så mycket tid på att opinionsbilda och påverka politiker till att ta tag i just deras hjärtefrågor?

Mitt största problem med programmet är ändå att det befäster alla konstiga föreställningar som finns av barn och unga. Varför inte lyfta blicken lite? Prata om något nytt istället för att fortsätta mala om att "unga engagerar sig inte". Varför inte försöka lyfta alla de sätt som unga engagerar sig som inte syns i rapporter från vuxenvärlden? Varför köpa bilden av att det enda sättet att engagera sig på är det sätt som vuxna gör?

Jag skulle vilja höra ett peppigt radioprogram där unga som gör sin grej och når resultat får komma fram och ge tips. Det finns så många balla exempel! Framförallt vill jag inte sitta och lyssna på när unga målas ut som lata, oengagerade och dumma.


Med det sagt så slänger jag in vår film UNGJÄVLAR. Kanske ger en tydligare bild av vad jag menar med att engagemang kan se annorlunda ut, men fortfarande vara fett politiskt.

TO OSLO, WITH LOVE

Postad av Gästbloggare > Ola Nilsson Initiativtagare TO OSLO, WITH LOVE : 11 November 15:36 Kommentarer (0)Jag är helt uppfylld av engagemang, tro, hopp och kärlek just nu! I helgen var jag i Oslo för dialogkonferensen TO OSLO, WITH LOVE, som jag tog initiativ till i somras, bara några dagar efter terrordåden i Norge. De senaste tre månaderna har varit fyllda av uppbyggnad, nätverkande, spridning och rodd inför helgen, så det var en helt otrolig feeling när vi äntligen packade de vackra lokalerna bakom Slottsparken i Oslo med 70 pers från alla kontinenterna och satte fokus på hur vi går vidare för att skapa ett mer öppet, tolerant, mångkulturellt och demokratiskt samhälle.

En av de många fantastiska grejerna i helgen var den fantastiska dynamiken som kan skapas i en respektfull generationsblandning. Det var folk från 16 till 70 år där. Det var magiskt. Alla bjöd på sig själva och deltog med precis samma entusiasm. Några av de bästa mötena skedde mellan de unga och de äldra. En av deltagarna som var i övre medelåldern delade med sig och sa ungefär "det känns tryggt att er generation är så mycket klokare än min, det bådar gott för världen."

Ett av initiativen från helgens dialog var en rörelse som drogs igång för "empatiskt lyssnande". Det går ut på att utbilda och träna folk i att både höra och lyssna på vad personer du pratar med faktiskt vill uttrycka och säga till dig. Fatta vilken grej, om det jag säger faktiskt lyssnas till! Då vet jag ju att min röst blir hörd och behöver inte oroa mig för att rösta på låtsas, för allt blir på riktigt!

From Ola With Love
En liten hälsning från en Sollentunabo

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Jorge Cardona Londono : 11 November 11:54 Kommentarer (0)

Det är faktiskt fett jobbigt att få den där klappen på huvudet, dem där orden - "Vad mogen du är för din ålder!", eller "Du är ju vuxen redan nu!". Okej, det är alltså menat att vara en komplimang men blir istället en förolämpning.

Men någonstans i det mörka Sverige finns det ett fint adventsljus på 35W som står och lyser bakom fönstret. Någonstans i det mörka Sverige finns Ung&Dum ute på skolor och utbildar. Någonstans därute finns det hopp för den gångna generationen.

Åldersdiskriminering. Vilket konstigt ord (?). Det finns inte ens med på min ordbehandlares rättstavningsprogram! Syns man inte finns man inte, säger vissa. Tack, Ung&Dum, tack kanslipersonal, tack utbildare och tack ambassadörer för att ni finns, ni är det där adventsljuset bakom fönstret, ni är den där pepparkakslukten när man vaknar på morgonen. Ni är så fina, hela gänget. Tack!

Jorge Cardona Londono är en av Ung&Dums grymma utbildare. Kolla in hans blogg Londono. Missa inte Jorges klipp till kampanjen Att Rösta På Låtsas.

Trött på Rasism? Gör något åt det!

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Isabella Andersson : 10 November 12:25 Kommentarer (0)

Sitter du hemma på kammaren och är trött på rasism? Har du lust att göra något åt det? Gör som mig!

Jag satt hemma för några dagar sedan och kände för att påminna politikerna i Nyköping om att de borde göra något åt rasismen som är ett ständigt samhällsproblem och alltså deras skyldighet att motverka. Jag är trött på allt prat om alla människors lika värde och att alla människor ska ha samma rättigheter när de samtidigt inte gör mycket åt rasismen. Det är där många andra problem grundar sig och det är där man måste ta tag i det. Därför gjorde jag enligt nedan och jag uppmanar alla att göra likadant i er kommun om ni känner likadant.

1. Hitta mailadress till alla partier som har plats i ditt kommunfullmäktige, om partiet inte har en mail kan du maila ordförande eller gruppledare för partiet. Kontaktuppgifter till dessa hittar du på partiets och/eller din kommuns hemsida.

2. Skriv ett mail till alla partier där du frågar vad de gör lokalt mot rasism, främlingsfientlighet och intolerans. Fråga även vad de vill göra i framtiden, för att de inte ska kunna hävda maktlöshet om de är i opposition. Skriv också gärna dit något om rasism som samhällsproblem och deras skyldighet att motverka och förebygga. Då är det troligare att du får ett seriöst svar.

3. Hälsa från dig och kanske lite vänner som du får med på tåget, ju fler desto bättre! Sedan är det bara att skicka.

Nu är det bara att vänta på svar. När du fått svar kan du ta ställning då till hur du vill ta det vidare. Du kan välja från alternativen nedan.

- Gör ingenting. Ditt mail har redan fyllt ett syfte eftersom du med det visar frågans vikt och att det finns folk som bryr sig om vad politiker gör mot rasism. De som fick mailet kommer ha det gnagandes i bakhuvudet i framtiden när denne ska ta beslut, skriva handlingsplaner eller ha kafferast.

- Om du fick dåligt svar eller inget svar, klaga! Skriv till partiet, blogga om deras svagheter,twittra om att du är sur, eller skriv kanske en insändare till lokaltidningen om hur du vill att de ska jobba mot rasism. (Då kan du till exempel nämna mer antirasism i skolan och att kommunen bör ta in extern hjälp till politikerna för att de ska lära sig mer om hur man motverkar rasism.)

- Om du fick bra svar, beröm! Blogga, facebooka och twittra om hur bra partiets arbete mot rasism är. Eller kanske skriv en insändare med uppmaning till övriga partier om att apa efter.


Den här mallen kan såklart användas i någon annan fråga än rasism också. Du kanske undrar vad som görs för att förbättra skolmaten, kollektivtrafiken eller shoppingen. Du kan då göra precis samma sak, snabbt och enkelt!


Lycka till nu med ditt arbete!


Fotografi av Gunta Podina

Röstlösa rop på hjälp

Postad av Skriv vad du tycker > Gabriel Fager Ferrari : 08 November 16:11 Kommentarer (0)

Att få utlopp för sin kreativitet som ung är något av det viktigaste som finns, därför tror jag innerligt på att ungdomars rätt till kultur är en av de viktigaste frågorna i dagens samhälle. Kultur borde vara ett brett begrepp, med en lika stor och välutvecklad målgrupp. Dock har många av Sveriges kommuner fått rättigheten helt om bakfoten. Istället för att lyssna på vad ungdomar har att tillföra inom området de kan innantill, slår politikerna dövörat till och går på hundraprocentig instinkt. Alltså är beslut som makthavarna själva anser vara "populära" bland ungdomar, det som klubbas igenom.

Jag anser att fasoner som dessa är ett hot mot yttrandefriheten. Demokrati innefattar att allas röster ska bli hörda. Men sen när tillhörde ungdomarnas vilja en kommunpolitiker? Istället borde viljan tillhöra de ungas röster, medan de agerande händerna borde vara politikernas. Ironiskt nog spelar dagsläget tvärtomleken under tiden. Som röstlösa ungdomar slåss med både pennan, och sorgligt nog även med svärdet.

Det är svårt att inte tänka på de sex bränder som anlades i Kalmar-förorten Berga för drygt en månad sedan – ett praktexemplar på kommunens ignorans, blandat med ungdomarnas besvikelse. Givetvis är det fel att begå brott för att göra sin röst hörd. Men som titeln förtäljer är händelserna i Berga inte bara brott som ska dela ut straff, utan även brott som man måste förstå motiven till - ett rop på hjälp. Jag vet inte vad som är mest sorgligt: det faktum att ungdomar begår kriminella handlingar i hopp om förbättring, eller det faktum att brottsligt agerande är vad som krävs för att fånga kostymnissarnas uppmärksamhet. Det gör extra ont att Kalmar – staden jag växte upp i – ger mig den här insikten likt ett paket på posten.

Kort efter den värsta branden kallade kommunen in till ett stormöte för allmänheten. Mötet fick barn och vuxna att berätta som sina visioner om orten. Kommunens få förslag handlade av gammal vana endast om sport. Självfallet tillhör idrott en del av det utbud som bör finnas till för ungdomar i en kommun, men när man har kommit till den gräns där allt grundar på sport, har det förstås gått till överdrift. Jag tänker främst på Guldfågeln Arena som invigdes i våras och bekostade kommunen 110 miljoner kronor. I samma veva hävdade kommunen att deras förslag om ett framtida kulturhus, skulle läggas på is på grund av en bristande budget. Där befinner sig alla kulturintresserade än idag – på ett ensamt isflak som brutit sig loss från ett kolossalt isberg av hockeyklubbor och benskydd.

För att städa upp efter sig på bästa sätt borde kommunen skapa ett tillhåll för ungdomar. Inte bara en typisk fritidsgård med pingisbord och billiga ostfrallor. Utan en plats att vara på – för alla, och det fortare än kvickt. Kulturintresserade ungdomar är trötta på att hela tiden få ställa sig längst bak i ledet och gilla läget. I Kalmar har de gått på knä för sportens regim allt för länge. Det är dags att agera.Gabriel deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

Lyssna på Gabriel när han blir intervjuad i P4 Kalmar.

Jag är inte emot graffiti, men....

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 07 November 17:12 Kommentarer (0)

Tidigt imorse åkte jag ut och mötte Hugo från Graffitifrämjandet för att filma deras klipp till vår kampanj Att Rösta På Låtsas. Det var ganska kallt och grått ute och jag var inte direkt peppad, men när vi kom fram till väggen vi skulle filma vid ändrades mitt humör djäkligt snabbt. Kolla på den här bilden så förstår du säkert varför.


Målning av Erse

Ung&Dum har tidigare skrivit en del om graffitifrågan, och åkte runt med Art of the Streets för att prata om synen på ungas engagemang. Det finns nämligen en bild av graffiti som ett "farligt" engagemang. De som sysslar med graffiti är kriminella och framförallt blir de ännu mer kriminella ju längre de håller på. Det konstiga med de personer som målar upp den här bilden, de som förespråkar nolltoleransen, är att de väldigt sällan möter graffare och pratar med dem. När Art of the Streets var på Kägelbanan i Stockholm i augusti var det endast en av nolltoleransförespråkarna som dök upp, Christoffer Järkeborn. I debatten erkände han att det här var första gången han träffade graffitimålare. Utan att möta några som utför konsten tar nolltoleransförespråkarna ändå beslut om graffiti och hur det får utföras. Eller rättare sagt hur det inte får utföras. Nolltoleranserna är inte bara emot att olagligt klotter. Utan tycker också att det inte ska finnas några öppna väggar, där vem som helst får måla lagligt.

Ett vanligt argument som används mot att det ska finnas öppna väggar är att "öppna väggar inte funkar". Problemet är att de enda som får definiera vad "funkar" betyder i det här fallet är de som är emot graffiti. Inte de som faktiskt sysslar med det, för dem vill nolltoleransarna inte träffa. Det är mycket som är snurrigt i debatten om graffiti, mycket som inte går ihop. Snurrigast är ändå att nolltoleransarna som till exempel förbjöd Art of the Streets att annonsera i Stockholm, trots alla förbud och skräckmålningar av graffiti och graffitimålare. Ändå påstår att de inte är emot graffiti (som Ulla Hamilton gjorde i debatten i Aktuellt den 29 september). Till alla dem som säger "Jag är inte emot graffiti, men..." tillägnar vi nu Graffitifrämjandets klipp.

Kolla också in vår film om engagemang. Vad säger du? Vad är engagemang, och vem får bestämma det?Helgen på Bona

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 02 November 16:48 Kommentarer (0)

I helgen höll Ung&Dum tillsammans med projektet Yttrandefri en utbildning som heter Skriv vad du tycker på Bona Folkhögskola i Motala. Under helgen fick ett gäng unga skribenter chansen att bli ännu bättre på att skriva. Helgen var sjukt kul och väldigt lärorik.

Samtal med Lisa och Johan

På lördagen kom Lisa Magnusson och Johan Folin till Bona för att prata om hur det är att jobba som åsiktsjournalist. De hade både med sig egna texter som de pratade kring, och en massa bra tips till de unga skribenterna. Dessutom Lisa berättade om bra sätt att bemöta konstiga kommentarer och läste upp sin text För lite kuk?, och Johan lyckades med att få livet som ledarskribent på SvD att verka roligt.

Föreläsning och skrivskola

En viktig del av helgen var den föreläsning som Anna Wallgren höll om hur du skriver journalistiska texter, och den hjälp vi fick av journalistik studenterna på Bona Folkhögskola. Efter alla föreläsningar och Ung&Dums genomgång av hur valet ska gå till, tog journaliststudenterna vid. De tog på sig rollen som redaktörer och bollade idéer med skribenterna. Under hela lördag eftermiddag skrev alla kursdeltagare en text om den av Ung&Dums valfrågor som de tycker är extra intressant. Under söndagen fick alla hjälp med att göra sina texter ännu bättre. Vissa av texterna har redan publicerats på tidningar runt om, kolla in Gabriels text Röstlösa rop på hjälp! Texterna kommer Ung&Dum att publicera här i bloggen framöver.

Vägen hem

Helgen var sjukt peppande. Både jag och Olof åkte hemåt med en massa bra idéer och tankar kring Ung&Dums valfrågor och alla roliga engagemang som alla skribenterna berättade om. När vi kom hem var vi båda helt slut, vilket märktes väldigt väl när Olof skulle tanka. Vi bjuder på ett klipp från när vi kom fram till Stockholm sent söndagskväll.Mer om helgen:

Sverige Radio P4 Östergötland - Unga slipar sina argument och vässar sina vinklar
Corren - Låt ungdomar tycka!Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf