Poliser, våld och makt

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 27 Maj 13:11 Kommentarer (1)

Den senaste tiden har P3 Nyheter lyft problematiken med att poliser, ordningsvakter och väktare på olika sätt begått övergrepp. Innan jag fortsätter skriva så vill jag bara få några saker ur vägen, för några som läser detta sitter just nu och tänker på just det här:

JA, vi har bara hört typ ena sidan av berättelsen och vet inte vad som verkligen hänt i de fall som rapporterats om.

NEJ, jag var inte där och kunde se vad som hände och vet därför inte om polisen har gjort fel.

MEN, jag läser alldeles för ofta om såna här övergrepp, hör alldeles för ofta om såna här övergrepp, och har även sett några såna här övergrepp ske. ATT det händer är därför inget jag misstror och därför lyfter jag nu det här inne på Ung&Dums blogg.

Det finns en aspekt som vi inte får glömma när vi pratar om just det här problemet. Det finns en enorm skillnad i makt mellan den enskilda personen och polis/väktare/ordningsvakt. Den som blir stoppad befinner sig i ett enormt underläge och därför är det extra illa när det överläge som polis/väktare/ordningsvakt redan har utnyttjas. Den person som blir misshandlad av en annan privatperson kan få hjälp från polisen. Men när det är polisen som står för misshandeln, vem vänder man sig till då? Speciellt med tanke på den kåranda som så ofta pratas om, där polisen försvarar varandra in i det sista.

Några som jobbar för att det polis- och väktarvåldet ska minska är Vi vaktar ordningsmakten. På lördag kör de en manifestation mot våldet. Personer som på olika sätt har blivit utsatta för övergrepp kommer att vittna och med kommer även poliser, väktare och ordningsvakter som har tröttnat på våldet. Manifestationen startar kl 15 vid T-banestationen vid Rådhuset och avslutas i Rålambshovsparken. Mer info finns på FB-eventet.

Om du blir stoppad av polis, väktare eller en ordningsvakt finns det några grundläggande grejer som kan vara bra att ha koll på.
De har rätt att kroppsvisitera dig för hitta legitimation, vapen, sprejburkar, mm. Men du har rätt att få deras tjänstgöringsnummer så att du vet VEM som stoppar dig.
För att göra en kroppsbesiktning (när de tar blod- eller urinprov) måste de kontakta dina vårdnadshavare om du är under 18. De har inte heller rätt att kräva det av dig på plats, utan det ska ske på polisstationen.


Lite lästips:
Johanna Sjödin – LOB har blivit ett sätt att straffa buset
Damon Rasti - Lagens laglös värld
P3 Nyheter - Polisen gav mig knytnävslag (Läs och delta i diskussionen som pågår i kommentarsfältet!)


Samhällskritiska eller blåsta?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 26 Maj 17:10 Kommentarer (0)

Så var det dags, återigen ska 80- och 90-talisterna klumpas ihop och beskrivas. Ann Charlott Altstadt skrev förra veckan i Aftonbladet att vi är den minst samhällskritiska generationen någonsin. Hon håller upp tidningen StyleBy Kling, Isabella Löwengrips (Blondinbella) EgoBoost och Sofis Mode som bevis, eftersom dessa, enligt Altstadt, hajpar konsumtionshets och skitjobbsvillkor.

Efter att krönikan publicerats har Altstadt fått en del kritik (och säkerligen en hel del hejjarop). En av kritikerna är Ann Heberlein, som skrev i DN till 80- och 90-talisternas försvar att vi visst är samhällskritiska. Vi demonstrerar, vi läser fack-litteratur, vi är veganer, vi ÄR samhällskritiska. Det är självklart fantastiskt att Ann Heberlein ställer sig på vår sida och försvarar vår ära, men samtidigt gör hon precis samma sak som Altstadt gör, klumpar ihop oss.

När diskussionen förs på den här sjukt låga nivån så blir allt fel. Antingen blir 80- och 90-talister blåsta, korkade och den minst samhällskritiska generationen NÅGONSIN eller så blir vi demonsterande veganer. Vad händer då med de av oss som varken modebloggar eller är veganer? För vi finns också. Framförallt varför hålla på och klumpa ihop och generalisera? Varför klumpa ihop oss alla som är födda inom samma årtionde och säga att vi är på ett eller annat sätt?

Det kan säkert finnas någon bra anledning till att generalisera om olika generationer, varför skulle annars folk göra det? Men jag har väldigt sällan förstått syftet med alla de här texterna som säger att bara för att någon är född en viss tid så är den på ett speciellt sätt. Det som generaliseringen oftast används till är att trycka ner hela generationer. Men jag kan ha fel, Altstadt kanske hade en väldigt bra anledning. Så vad är syftet? Vad är det Altstadt vill att vi ska göra efter att ha läst hennes text? Sluta läsa StyleBy Kling och istället bara läsa Aftonbladet (där hon publicerade sin artikel)? Jag vet faktiskt inte om jag tycker att just Aftonbladet är den bästa tidningen för att bevisa att en är en samhällskritisk medborgare!


Just nu

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 25 Maj 16:30 Kommentarer (0)

Just nu är vi inne i en väldigt intensiv fas inom projektet. Varje dag består av möten, möten och ännu mer möten. Vi planerar inför hösten och försöker komma på vad vi vill jobba med och hur vi ska göra. Det har blivit många planeringsdagar där vi pratar strategier och ritar upp fantastiska tidsplaner över hela väggarna. Just nu ser hela vårt lilla kontor ut som ett enda kaos, men vi tror att det kommer att bli riktigt bra i slutändan.

Tyvärr gör ju det här arbetet att vi varit rätt kassa på att uppdatera bloggen den senaste tiden. Vi lovar att försöka bättra oss!

Att vi inte skrivit så mycket på senaste tiden beror också på att vi inte haft så mycket klokt att skriva, men någon som har det är Sveriges elevråd - SVEAs förbundsordförande Tobias Jobring. I måndags skriver han tillsammans med chefens för Rädda Barnens Sverigeprogram på Svtdebatt. I artikeln ger de utbildningsminister Jan Björklund bakläxa när det gäller hans och regeringens beslut att avslå förslaget att elever ska kunna ompröva sina betyg.

Läs Att inte låta elever ompröva sina betyg ett hot mot rättssäkerheten, Björklund!


Vill du läsa vad vi skrivit om Björklund tidigare här på bloggen så kika på Dumstrut och Skamvån.Vuxen på riktigt

Postad av Gästbloggare > Annika Jansson : 20 Maj 13:59 Kommentarer (0)

Den här veckan har vi på Ung&Dum haft den stora äran att ha grymma Annika Jansson som prao. Vi bad henne skriva ett inlägg om det här med att vara vuxen.

Igår morse läste jag en artikel i metro om att det är lång kvar för ungdomarna till vuxenlivet efter det att man tagit studenten. I artikeln låter det som att deras enda uppfattning om att vara vuxen är när man är över 30 och har en fast inkomst. I artikeln finns även en kort intervju med tre studenter som tycker att livet mellan 21 och 30 är den bästa tiden. Då kan man festa och inte behöva tänka på framtiden. Medan de tycker att när man passerat 30 bör man börja tänka på hur livet ska se ut för dem i framtiden. I texten låter det som att man ses som ungdom tills man kan försörja sig själv och inte kan åka på SJs ungdoms kort.

Detta får mig att tänka på folks sätt att se på en vuxen. Är man vuxen bara för att man är över 30? Är man vuxen om man har flyttat hemifrån?
Att räkna någon som vuxen bör inte, enligt mig, bero på ålder. Det är bara att inse att folk är vuxna vid olika tillfällen. Bara för att man inte har flyttat hemifrån betyder det inte att man inte är vuxen.

Tänk på dem som måste bo hemma av olika skäl, som inte kan bo ensamma eller bara inte känner för det. Det betyder inte att de inte är vuxna. Vuxen enligt mig ska inte bero på ålder eller om man jobbar eller pluggar. Det ska bero på varje individ. Jag känner mig inte vuxen eftersom jag har fyllt 16 och inte är redo för att ta det ansvar som krävs av vuxna, medan det finns andra i samma ålder som mig som har barn och måste försörja sig själva för att föräldrarna inte kan göra det.

Om vi tar ett exempel, en 17 åring som har ett barn, räknas hon som vuxen?
Enligt vuxna räknas hon inte som vuxen medan hon för mig räknas som en vuxen. Vuxna har en massa fördomar på hur man ska vara när man är vuxen och detta återkopplar till att vuxna nedvärderar barn och unga. De vuxnas syn på att vara vuxen är att man ska ha flyttat hemifrån, ha ett jobb och tjäna pengar. Bara för att de själva räknar sig som vuxna och de har allt det där. Men i sådana fall kan man säga att de vuxna som inte har flyttat hemifrån och inte tjänar pengar, oavsett ålder, inte är vuxna. Men om man frågar en vuxen om denne person är vuxen eller inte kommer de förmodligen svara att han/hon är det. Om man frågar om den vuxnas argument för detta kommer man förmodligen få ett svar som har någonting att göra med åldern på personen. Att personen inte kan räknas som ung eftersom denne är till exempel över 30. Då bör man påpeka att en 17 åring som har flyttat hemifrån och tjänar lite pengar själv är en vuxen. Men vuxna kommer oavsett dennes kompetens se en 17 åring som en ungdom och inte en vuxen, även medan vissa 17 åringar eller yngre kan ha lyckats bättre än personen som räknas som vuxen.

Vissa personer måste bli "vuxna i förtid" och här syftar man framförallt på de unga som får barn eller måste klara sig själva. Men då bör vi inte kalla det att bli vuxen i förtid utan att man blir vuxen. När man blir vuxen är olika för varje individ. Vuxenhet har att göra med de saker som jag skrev ovan att ibland blir "ett barn" vuxnare fortare än vad en som räknas som vuxen blir. Det har ingenting med kompetens att göra utan mer om personligt ansvar. Den som vet att han eller hon måste tjäna pengar eller få ett jobb eller plugga vidare för att lyckas är redo att bli vuxen. Den som vet hur man tar hand om sig själv är också redo att bli vuxen. Men det finns ju såklart gränser för till exempel att flytta hemifrån. Man bör inte göra det innan man fyllt 16 då man fortfarande är ganska beroende av sina föräldrars stöd. Men om du är runt 18 och har börjat tjäna pengar eller plugga och vet att du kan klara dig själv kan du börja överväga det.


Tänk på, att du fortfarande kan vara vuxen om du bor hemma eller ungdom och flytta hemifrån. Du kan välja att kalla dig som en vuxen även om du är 16 eller om du är 35 och kalla dig ung. Men du kanske behöver vara beredd på att argumentera för varför du är vuxen eller ung, eftersom många vuxna redan har en massa fördomar på att du ska vara si eller så när du är vuxen. Stå på dig. Det är dags att bryta de vuxnas nedvärderande sätt att se på barn och unga.


Fika-för-alla-dagen

Postad av Ung&Dum Crew > Olof : 19 Maj 11:41 Kommentarer (0)

Du som lever veganskt, eller inte vill ha laktos eller gluten i ditt käk vet hur störande det är att gå från café till café tillsammans med kompisgänget utan att egentligen hitta något som du kan äta. Istället slutar allt i du beställer in en te och tittar på medan alla andra blir mätta. Idag är det Fika-för-alla-dagen, detta är ett initiativ för att uppmärksamma den bristande tillgänglighet som råder på caféer runt om i landet. Unga Allergiker (som finns med i vår engagemangssluss) har tillsammans med andra ungdomsorganisationer som jobbar med funktionalitet tagit fram ett formulär med frågor som kan fyllas i under ett cafébesök. "Tillgänglighetstestet" tar inte mer än några minuter att genomföra. För att få tillgång till testet kan du maila till sofie.lindberg@ungaallergiker.se!

Så fixa fram formuläret och fika järnet, samtidigt som du utmanar normer kring funktionalitet (normer kring vad kroppen förväntas kunna, fungera och göra).Erfarenhet är ett tomt ord!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 13 Maj 15:37 Kommentarer (0)

För ett tag sedan var jag och Sandra och föreläste på en skola, vi pratade om åldersmaktsordningen och om hur ofta barn och ungas kunskap döms ut. Både eleverna och lärarna på just den här skolan var lite mer ifrågasättande än vad vi hade mött tidigare, och vi hade verkligen fått argumentera för vår sak. Något som var riktigt roligt. Men det som fick klassen att gå i helspinn var när Sandra började prata om hur vuxenvärlden använder tomma ord för att trycka ner barn och unga och sätta stopp för diskussionen.

Erfarenhet är ett tomt ord, utan att du sätter det i relation till något annat så betyder inte det någonting. Vuxenvärlden säger ofta att de har mer erfarenhet och tycker att de därför har rätt. Men om de inte förklarar vad de har mer erfarenhet av och hur det hänger ihop med det som det pratas om så betyder inte ordet Erfarenhet någonting.

Klassen blev enormt provocerad av den här frågan och ville inte alls hålla med Sandra när hon försökte förklara. Diskussionen som följde har hängt kvar i mig väldigt länge. För en liten tid sedan fick vi in en ny video till Då blev jag klappad på huvudet. Det är Malin som berättar om hur hon när hon var yngre och hängde mycket i stallet, ofta erbjöd sig hjälpa vuxna som dök upp i stallet. De vuxna tackade oftast nej, för att sedan gå och fråga en annan vuxen, som i sin tur förklarade att Malin kunde det här bättre. De vuxna i stallet antog alltså att unga Malin inte kunde ha den kunskap och erfarenhet som behövdes för att klara uppgiften. Varför? Jo för att vi går runt och har en så himla konstig bild av att erfarenhet och kunskap kommer med ålder, inte med att vi faktiskt GÖR något.


Se Malins klipp:Dumstrut och skamvrån

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 11 Maj 16:46 Kommentarer (0)

Jan Björklund har sagt sitt, skolk ska skrivas in i betyget, oavsett vad experterna, professionen och eleverna säger. Vi på Ung&Dum skulle därför vilja erbjuda Björklund en dumstrut och en välförtjänt plats i skamvrån. Precis som Sveriges elevråd - SVEA skriver i sitt pressmeddelande om frågan är det svårt att bemöta förslaget. När de röster som borde väga tyngst redan har uttalat sig, vad ska mindre aktörer göra? Men det är så mycket som inte går ihop med att Björklund ändå driver förslaget. Med tanke på den skolpolitik som Björklund fört så här långt kan vi ju förstå att han inte lyssnar på elevernas önskan, men man kan ju tycka att han om någon borde lyssna till auktoriteter.

Vilka auktoriteter är det då jag syftar till som ställt sig MOT Björklunds förslag? Jo, Barnombudsmannen , Skolverket och Skolinspektionen.

Det går ju att ställa sig fråga, känner Björklund att han har stöd för den politik han för? Eller tycker han att han är lite ball som tar "obekväma" beslut? Kanske är han bara så arrogant att han anser att han vet bäst so fuck the rest! Oavsett varför han tar de beslut han tar, vill vi ändå lyfta en viktig poäng i SVEAs pressmeddelande, nämligen eleverna.

Även om mycket har sagt vill ändå Sveriges Elevråd - SVEA lyfta följande tanke, varför skolkar elever? Vi anser nämligen att det är med den frågan som diskussionen måste inledas. Det finns två tydliga skäl till att elever skolkar, det ena är elever med problem, så som sociala problem, till exempel mobbning och problem hemma, inlärningsproblem, till exempel dyslexi, eller någon annan svårighet som gör tiden i klassrummet ohållbar. Den andra gruppen är den understimulerade gruppen, elever som inte utmanas av den svenska skolan, elever med bra betyg men som inte behöver en lärarledd undervisning för att få dem.

Tror Jan Björklund på fullaste allvar att dessa elever kommer att bry sig om deras frånvaro syns i betyget eller inte? Det Jan Björklunds förslag snarare gör att sparka hårt på de som redan ligger eller sparkar upp en öppen dörr. Det visar på en tydlig negligering gentemot elevernas individuella förutsättningar.


Genom sitt förslag lägger Björklund ansvaret hos eleverna. OM de bara satt på sin stol, tog av sig kepsen, och höll käften så löser vi problemen i skolan. Att vuxenvärlden skapar förutsättningarna för att eleverna ska vilja sitta på sin stol och hålla käften, blundar Björklund för.

En dag som denna samlas vi alla på kontoret och stämmer upp i Henrik Dorsins visa till och om Jan Björklund. Sjung med du med!


Läs mer:
Svenska Dagbladet - Skolk skrivs in i betyget
Dagens Nyheter - Skolk åter i betyget
Sveriges elevråd - SVEAs pressmeddelande
Politikerbloggen Forum-Bör skolk i grundskolan skrivas in i betyget?

Ung&Dum crew i klipp

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 06 Maj 12:35 Kommentarer (0)

Dagen idag började med att Olof visade ett klipp på Katie från Horton hears a who. Utan att behöva säga det insåg vi alla att Katie är vår fantastiska utbildningskoordinator Sandra upp i dagen. Sandra är gruppens mest peppande person. När allt känns skit och jobbigt skickar Sandra ett Justin Beiber-klipp, ger en kram eller säger något peppigt. Sandra ser allt i ett skönt skimmer och kan alltid hitta den ljusa sidan. MEN hennes sätt att stötta är ibland väldigt udda.

Efter att ha tittat på Katie-klippet hamnade vi i en tävling om vem som kunde hitta klipp som beskrev någon annan i gruppen bäst. Så här blev resultatet:


Maja som är kommunikationsansvarig och bryter hela tiden ihop i asgarv över saker hon ser och hör. Oftast är det Sandras utläggningar som gör att Maja lägger sig över sitt tangentbord och skrattar tills tårarna sprutar. (Sen är hon lite som Archimedes i klippet, en jäkligt smart uggla)

Olof är som Sully i Monsters Inc. Stor, lugn, lurvig, lite läskig ibland och försöker samla ihop alla grejer vi ger honom. Precis som Sully i klipper är Olof alltid mån om att vi ska må bra och stoppar om oss.

När alla vi springer runt och tycker att vi tänker jättebra och att blommorna är så vackra, så kommer Gülsen och får oss att tänka liiiite annorlunda. Typ att vi behöver ett rep.Nu när vi hittat ett klipp till alla kan vi fortsätta med vårt jobb. Snart är det dags att hänga med Sveriges Elevråd - Sveas nya förbundsstyrelse och lära känna dem lite bättre.

Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen

Postad av Ung&Dum Crew > Olof : 05 Maj 18:11 Kommentarer (0)

Olika aktörer kan ju lägga in sig på vår hemsida i en stor "engagemangssluss". Projektet Meet My Friends har tillsammans med nästan 100 andra gjort det och igår hade de en manifestation! Stiftelsen Friends intog Sergels torg i Stockholm och manifesterade mot mobbning, tillsammans med massa, massa, massa skolelever. Bland annat pratade grundaren av Friends Sara Damber och Barn- och elevombudet Lars Arrhenius.

På väg in till jobbet kunde jag i Metro läsa att 50 000 barn varje dag går till skolan med en stor jävla klump imagen. Just för att de alla vet att idag ska jag återigen bli utsatta för en kränkning, på ett eller annat sätt. Vi bär alla runt på våra ryggsäckar. Min ryggsäck var orättvist tung under hela låg- och mellanstadiet. När jag började i sjuan skulle vi börja på en annan skola, vilket innebar att min klass splittrades. Detta ledde till att maktrelationerna i klassen ändrades och sparkarna i duschen, besöken i toan och all annan skit upphörde, nästan över en natt. Även om detta är ett tag sedan, och jag har förträngt mycket, så upptäcker jag massa strategier jag har för att försvara mig. Helt omedvetet så sätter jag mig fortfarande inte vid runda bord, för att inte riskera att få klasskompisar på vardera sida om mig. Under gymnasiet fick jag hjälp av en psykolog för att komma vidare. Jag förlät väldigt fort. Redan då tänkte jag att det inte är ett barns fel att de vuxna inte fixar bra möjligheter för eleverna så att alla ska få gå i en skola utan kränkningar. Men jag behövde göra något. Så jag satte upp en teater på 45 minuter som jag och Josef åkte runt och spelade upp på massa mellanstadie- och högstadieskolor. Efteråt diskuterade vi de olika scenerna med publiken. Allt handlade om passiv mobbning. Om de som ser, men inget gör. Om den som genom sitt passiva medgivande möjliggör mobbningen, kränkningen och maktobalansen.

Här bjuds du på en av de avslutande monologerna från pjäsen.

"Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen, skolan hade precis börjat komma igång igen efter sommarlovet, vi var äldst på skolan och självsäkert sprang jag runt i skolans korridorer med mitt fiskmåsskratt.
Men när jag satt på bussen, på väg hem från skolan, rullade tunga tårar ned från min kind. De genomskinliga dropparna liksom tappade fäste från hakan och brakade ned i det mörkblå jeansmaterialet. Kvar blev en fläck, en fläck som åt sig större tår för tår.

Det var under första lektionen. Alla i klassen var där och jag kämpade med ett mattetal som innehöll det där jävla pi,: tre komma någonting, någonting. Det var färst när skolsköterskan tågade in och spred on obehaglig känsla om kring sig som jag tittade upp och såg att Louise inte satt där i sin bänk. Jag hade inte ens lagt märke till att Louise inte var i klassrummet. Istället stod bänken där och gapade tom mot mig.

Jag hörde inte ett skit av vad sjuksköterskan sa. Han stod där och rörde på munnen men det var helt tyst i mitt huvud. Ändå förstod jag vartenda litet ord. När sen prästen kom in i klassrummet var jag tvungen att hosta till för att komma ur mitt vakuum. Känslan hon pratade om kommer jag aldrig förstå.

Jag har gått i samma klass som Louise i snart nio år. Har aldrig prata med henne. Eller jo, en gång i femman var jag hemma hos henne. Men det var bara för att lämna hennes skolböcker eftersom hon var sjuk… och läran tvingat mig för att jag bodde närmast.

Jag slog henne aldrig – men stod och hejade på när andra gjorde det.
Jag sa aldrig elaka saker till henne – men skrattade när andra gjorde det.
Jag kom aldrig på några rykten om henne – men spred dem.

Jag skrek inte stopp när vi med glada triumfrop bildade en cirkel runt henne. Jag skrek inte stopp när vi lite lätt matade första sparken så hon trillade ned i lerpölen bakom sporthallen. Jag skrek inte nej när hon gråtandes sprang där ifrån med glåporden haglandes i nacken.

Jag lät henne leva med helvetet utan att som så mycket lyfta ett finger. Genom att inte göra något, gjorde jag allt.
Hon hade aldrig, aldrig behövt dö."

Ett smartare PR-trick

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 04 Maj 17:36 Kommentarer (0)

Nu i dagarna sparkar IBM igång sin kampanj Smartare Sverige, ett forum där unga mellan 15-25 år ska diskutera sina drömmar och idéer för framtiden. Bakgrunden är att IBM firar 100 år och vill skapa uppmärksamhet kring detta. Visst kan man ställa sig upp på bordet och skrika "billigt PR-trick!" Men faktum är att det här faktiskt är ett bra PR-trick.

IBM har nämligen tänkt till. För det första har de insett att ska detta vara ett forum där ungas röster ska få komma fram så måste det vara på ungas villkor. Därför har de sett till att vuxenvärlden inte får gå in och ta utrymme och styra diskussionen. Forumet är till för unga och det är ungas tankar som får dominera, ingen vuxen kommer in och ställer konstiga dumma frågor, eller bestämmer vad som ska pratas om. IBM är mycket tydliga med att vuxenvärlden, lärare, politiker, näringslivet ska hållas utanför forumet för att det är just de ungas röster som ska komma fram.

Det andra som visar att IBM tänkt lite längre än vad liknande initiativ brukar göra är att de insett att det måste finnas någon sorts återkoppling, idéerna måste tas vidare. De personer som går in och är med, som lägger tid och energi på detta måste få återkoppling på vad som sägs. Därför kommer en rapport att sammanställas på vad som sägs under dessa dagar. Rapporten kommer att skickas till alla som är med och deltar i diskussionerna och till makthavare. En enda önskan hade kunnat vara att IBM lovat lite mer, lovat att ta det ett steg längre. Men å andra sidan har de redan gjort så mycket mer än andra billiga PR-trick brukar göra.

Trådar som diskuterats idag är bland annat mer sexualkunskap och psykologi i undervisning, rökning, skolmat, onlinedataspel och rasism. Är du inte intresserad av någon av de ämnena, gå in och lyft den fråga du vill lyfta!

För ung för att bry sig?

Postad av Ung&Dum Crew > Sandra : 02 Maj 14:12 Kommentarer (0)

För ett tag sedan var det en vuxen bekant som sa åt mig att om jag inte säger emot så tolkas det som att jag håller med, eller inte bryr mig om ämnet. Då tyckte jag att det var logiskt, men nu känns det inte lika självklart längre. Måste man hela tiden säga vad man inte håller med om för att man ska visa att man bryr sig? Vad händer då de gånger jag säger emot, men på ett sätt som vuxenvärlden inte känner till? Antas det då att jag inte bryr mig.

I dagens Södermanlands Nyheter går det att läsa om 18-åriga Malin Lindqvist som tog initiativ till en manifestation mot våldet. Manifestationen ägde rum i Nyköping i lördags och ca 200 personer kom, i olika åldrar. Superbra initiativ av Malin, som startade den efter att en 18-årig Nyköpingskille blev knivskuren i veckan som var.

Det som inte är superbra är hur en vuxen som deltar i manifestationen väljer att kommentera händelsen. I artikeln uttalar hon sig "Det är en viktig manifestation! Och sedan visar den att ungdomar bryr sig." Kommentaren från den vuxna kvinnan blir konstig av flera anledningar: dels för att kvinnan visar att hon antar att unga inte bryr sig, tills de bevisat motsatsen, som nu Malin gjorde. Varför säger hon inte att det visar att människor i allmänhet bryr sig? Även om det var en ung person som anordnade manifestationen så var det långt ifrån bara unga personer som deltog i den, och därför borde det poängteras att den även visar att vuxna bryr sig i så fall. Som kommentaren är nu visar den på att det tas för givet att vuxna bryr sig och att det är en självklarhet, men nu har vi äntligen fått ett litet levnadstecken från de unga som visar att de kanske har en gnutta sympati i sig trots allt!

Den vuxna kvinnans kommentar blir också märklig på det sättet som hon väljer att lägga fram att just den här manifestationen visar att unga bryr sig! Annars brukar unga inte visa det så mycket. Eller? Det kanske bara är så att unga brukar visa att de bryr sig på sätt som just den här vuxna inte är van vid att se, och därför inte lägger märke till. På sätt som den här vuxna kvinnan aldrig kommer i kontakt med. Ett exempel: om vi söker på ordet "våldet" bland facebookgrupper så hittar du otaliga resultat som tillsammans har flera tusen medlemmar! Unga är redan engagerade i våldsfrågan, och ändå har den här vuxna kvinnan mage att antyda att det först nu, genom den här manifestationen, visas att unga bryr sig! Bara för att facebookgrupper kanske inte är något hon kommer i kontakt med, räknar som riktigt engagemang och riktigt bevis på att unga bryr sig. Men om vi tänker efter så kan vi se – utan att på något sätt förminska Malins initiativ med manifestationen i Nyköping – att de på något sätt är ganska liknande, facebookgrupperna och manifestationen. Båda handlar om att människor tar ställning och samlas, och om det är på internet eller på ett torg i Nyköping spelar mindre roll.

Att bry sig hör inte ihop med ålder, att man bryr sig borde man inte behöva bevisa extra mycket på grund av ens ålder, och de som söker efter bevis att unga bryr sig bör titta sig lite mer omkring!

Bra jobbat Malin Lindqvist med en lyckad manifestation, synd bara att du och andra unga behövde bli förminskade i samma andetag som ni fick beröm!


SN har lagt upp en kort version utan nämnda citat, läs artikeln HÄR.


Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf