Konsten att smiza!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 23 Juni 16:39 Kommentarer (0)

Idag har vi tagit pressbilder. Under två timmar skuttade vi runt i Tobias Björkgrens studio och lekte framför kameran. Ingen av oss är speciellt bekväma med att ta bli fotograferade, men med hjälp av Christer i P3 och snack om intimpiercing, fick Tobias oss alla att slappna av. Efter två timmars fotografering kan vi konstatera att Sandra har problem att stå still, Gülsen tittar aldrig in i kameran, Olof har EN fotomin och Maja har EN snygg sida.

Ung&Dum crew lyfter på hatten och tackar Tobias för en grymt rolig eftermiddag!

Håll utkik framöver så kommer ni få se assnygga bilder på oss!

En liten teaser

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 22 Juni 16:21 Kommentarer (0)

Just nu sitter vi i projektgruppen och småhoppar på stolarna, semestern närmar sig! Fast det är nog ändå inte det som gör att vi knappt kan sitta still. Nej det är tanken på hösten. Hur vi än vänder och vrider på det så kommer den här hösten bli den roligaste, stressigaste och häftigaste hösten någonsin. I höst kommer vi att åka runt till minst 200 klasser och köra utbildningar, vi ska på turné med Riksteatern, vi ska ha ett sakfrågepolitiskt val, vi ska ha en massa roliga samarbeten med olika organisationer och projekt, våra ambassadörer kommer göra en massa tunga grejer, och en massa mer grejer kommer att dyka upp framöver.

Under veckan har vi dessutom börjat förbereda för en grymt rolig grej som kommer hända i höst. Vi kan inte berätta vad det är riktigt än, men som en del i det så hängde vi med Magdalena Nergården och Simon Svensson, Rädda Barnens Ungdomsförbunds nya ordföranden, i måndags. Tillsammans med dem spelade vi in ett klipp som ska vara en del av höstens stora roliga grej. För dig som inte riktigt kan vänta till i höst så kan vi bjuda på lite av det som klipptes bort från hänget med Magda och Simon.

Yey Gevalia!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 20 Juni 11:40 Kommentarer (0)

I torsdags publicerade vi ett blogginlägg där vi kritiserade Gevalia för att deras nya reklamfilm var rasistisk. I fredags bestämde sig Gevalia för att dra tillbaka reklamen. Beslutet fick oss på Ung&Dum att jubla och slå frivolter! Det kanske ses som en liten seger för antirasismen, men för oss är det ändå viktigt! Det är viktigt att vi i varje läge faktiskt jobbar mot rasismen. Vi brukar ofta skriva om normalisering av rasistiska uttryck och reklamfilmer kan vara en del av såna saker.

Vad är då normalisering?
Om vi tar rasism och rasistiska uttryck till exempel så är rasistiska skämt en del av normalisering av rasism. Någon börjar dra ett rasistiskt skämt och du blir illa berörd, men efter att ha hört ett helt gäng rasistiska skämt så blir du inte längre lika störd av det. Det slutar med att du själv drar rasistiska skämt och dessutom inte tycker att det är konstigt att andra personer uttrycker sig rasistiskt. Rasism har blivit en del av ditt sätt att uttrycka dig och normalt för dig.

Gevalia har genom att dra tillbaka sin reklamfilm bestämt sig för att de inte vill vara en del av normaliseringen av rasism och det tycker vi är fantastiskt bra! För ett företag som lagt ut massvis med pengar för att göra en reklamfilm och köpt upp reklamtid i tv, vore det mycket enklare att bara köra på. Att hoppas på att det inte är så många som reagerar på den och tro att det ska gå vägen. Men Gevalia har verkligen tagit sitt ansvar och det är stort!

Vi lyfter på hatten och säger Yey Gevalia!

Skärpning Gevalia!

Postad av Ung&Dum Crew > Gülsen : 16 Juni 14:56 Kommentarer (5)

Reklamfilmer som sådana är inte riktigt kända för att hålla sig borta från sexistiska övertramp och att med enkla billiga knep spela på stereotyper för att skapa uppmärksamhet. Men nu har Gevalia gått över gränsen!

Gevalia har alltså valt att lansera sina nya kaffenyheter genom att göra en 40 sekunder lång film som målar upp en stereotypisk, sexistisk och rasistisk bild av den svarta mannen. De framställer honom som översexuell, åtråvärd men samtidigt djurisk, farlig och primitiv. Men Gevalia och reklammakarna nöjer sig inte med att endast måla upp en bild av den svarta mannen. Reklamfilmen stereotypiserar även den svarta kulturen och gör den exotisk, ociviliserad och barbarisk, med både rasistiska och sexistiska förtecken.

Varför är det här då så upprörande och hur kan det vara rasistiskt? Jo, det finns nämligen en motsatts till det som visas upp. Den svarta kulturen blir den exotiska kulturen, ordet exotiskt sägs till och med i filmen. Exotiskt är för vissa ett positivt laddat, ord men de tänker inte på att genom att använda ordet exotiskt och lyfta fram egenskaper som exotiska så säger man samtidigt att "Du hör inte hit". I den här filmen har de dessutom gjort det exotiska löjligt, som att vi ska skratta åt det. Tyvärr kan jag inte skratta åt det här.

Vissa skulle nog säga att jag borde slappna av och se humorn i reklamen. Och visst kan man säga att det är humor att spela på den stereotypa bilden av den maskuline svarta mannen, men samtidigt ska man komma ihåg vad dessa stereotyper för med sig. Genom att visa upp den svarta mannen som översexuell och barbarisk så befäster man också den föreställningen. Stereotyper blir ofta sanningar. Sen går skämtet för långt och blir till uppenbara hot mot enskilda personer. Ett exempel på det är att fotbollsupporter börjar dansa apdansen eller kastar banan så fort fotbollspelaren Pascal Simpson har bollen i en fotbollsmatch.

Att det sitter ett gäng inskränkta idioter som gör reklamfilmer och tycker att det är kul att spela på rasistiska föreställningar, gör mig ledsen. Att Gevalia inte fattar utan tillåter dem släppa reklamen, gör mig besviken. Men att ingen reagerar på reklamfilmen, gör mig förbannad. Samtidigt blir jag inte förvånad. Rasism i sig har normaliserats och de som sitter på maktpositioner gynnas av det. Dessutom är det de vita som har tolkningsföreträde och har talutrymme bland annat i media. Det är de vita som bestämmer vad som är ok. DÅ är det självklart att man måste få driva lite med bilden av den svarta mannen.

Men nu får det faktiskt vara nog! Precis som vi inte accepterar sexistiskt reklam, så ska vi inte acceptera rasistisk reklam som Gevalias. Skärpning! Hädanefter när jag får oväntat besök kommer jag definitivt inte bjuda på Gevalia!


Uppdatering måndag 20/6
Eftersom Gevalia har valt att dra tillbaka filmen har vi tagit bort klippet från vår sida.

Tacka Nej!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 15 Juni 14:06 Kommentarer (2)

Förra veckan hackade jag lite på Måns Zelmerlöws bortförklaring till varför Allsång på Skansen återigen misslyckats med att fixa ett jämställt artistfällt. Idag sprang jag på ett blogginlägg som lyfte en intressant tanke på hur fler kan ta ansvaret att vi får in fler än vita män i olika sammanhang.

Tacka Nej! Är du man och inser att du blir tillfrågad att vara med i något där alla andra deltagare är vita män, Tacka Nej! Varför är då detta så himla bra? Om vi tar Allsång på Skansen som exempel. Om Håkan Hellström, Ulrik Munther, The Moniker, Hasse Andersson, Per Andersson, Eric Amarillo, Kjell Lönnå, Bo Kaspers Orkester, Petter, After Shave & Anders Eriksson, Hoffmaestro, Eric Saade, Carl Norén, Östen med Resten, Timbuktu, Patriks Combo, Fredrik Kempe, Svante Thuresson, Hans-Erik Dyvik Husby, Albin Flinkas, Fredrik Meyer, Staffan Percy, Sven-Ingvars, Anders Berglund, Björn Skifs, Peter Jöback, Loa Falkman, alla ställt sig upp och sagt:

Allsång på Skansen låter askul, men om artistfältet precis som vanligt består av mestadels vita män så vill inte jag vara med. Jag tror att programmet blir så mycket bättre och roligare om det kommer inte lite andra artister som visar på en större bredd. Jag är jättegärna med och sjunger ur Allsångshäftet, men då vill jag att ni breddar startfältet först.

Skulle alla de sagt så, tror jag att det skulle bli väldans svårt för SvT att ducka för att det faktiskt är så att de måste bli lite bättre på att släppa in och fram duktiga artister som inte är män. De skulle dessutom kunna twittra, facebooka, blogga om att de tackat nej och troligtvis få en och annan klapp på axeln.

Jag menar inte att ansvaret för att Allsång på Skansen ska skärpa sig endast ligger hos männen som kliver upp på scenen, huvudansvaret ligger hos SvT. Men alla som befinner sig i en grupp som är förfördelad bör göra sitt för att ändra på att det. Att artistfält, paneldebatter, artiklar, mm oftast består mest av vita män beror sällan på att arrangörerna är elaka eller okunniga, utan snarare att det är så mycket att fixa med att de väljer det enkla och bekväma valet att ta de första personerna som dyker upp i skallen och dessa är oftast vita män eftersom att vita män är de som oftast syns.

Så snälla testa, tacka nej och låt någon annan ta din plats om arrangörerna endast tänker använda sig av vita män.


Läs mer:
through the screen doors of discretion - This could actually work

Musik handlar inte om kön

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 10 Juni 15:28 Kommentarer (3)

Åter dags för Allsång på Skansen och åter dags att ta del av SvTs bortförklaringar. Första riktigt bra artikeln om den dåliga könsfördelningen bland artister på Allsång på Skansen publicerades i SvD. Men det som fick mig att reagera var den här artikeln i Aftonbladet.

Innan jag skriver mer så vill jag bara säga, Ja jag vet att det troligtvis är så att personerna i artikeln som jag nu kommer att kommentera kan vara (och troligtvis är) felciterade, men detta är ändå värt att bemöta.

Åter till artikeln, det är nämligen så mycket man kan säga om bortförklaringarna som ges i just denna.

Låt oss börja med Måns Zelmerlöw som slår ifrån sig kritiken och säger:
Musik handlar inte om kön. Jag vill få hit så bra artister som möjligt.
Nej Måns musik handlar inte om kön för dig. För du är man. Du befinner dig i den överrepresenterade gruppen och du behöver inte fundera på om du ska bli inkvoterad som den enda av din "sort" i det här programmet. Jag antar att du anser att programledarrollen inte heller handlar om kön utan om att vara så bra som möjligt. Här vill jag bara tillägga att alla programledare för Allsång på Skansen har varit män. Du får gärna se musiker och inte kön Måns, men du kanske bör fundera på varför det är så att Allsång på Skansen ALLTID leds av en man och manliga artister är grovt överrepresenterade. Jag vill bara väcka en tanke, kanske är det så att ni faktiskt ser kön, fast bara det manliga!

Det är också intressant att du säger att du vill ha hit så bra artister som möjligt. Har du svårt att hitta bra kvinnliga artister?

Just det, dum fråga, du besvarar ju den i citatet efter:
Vi har otroligt många duktiga kvinnliga artister i vårt land. Men nu har det bara blivit så här. Det är ingen diskriminering liksom.

"Ingen diskriminering liksom." Jag vill bara säga jävligt tråkigt liksom!

Gunilla Nilars är lite mer diplomatisk i sitt uttalande, men icke mindre korkad.

Jag förstod att frågan skulle komma. Någonstans kring 60 procent män och 40 procent tjejer är vi nu, och det är åt rätt håll. Kanske kan det bli 50/50 nästa år eftersom vi försöker få med tjejer på alla sätt

För det första så är det 66% mot 34%, Gunilla, om du vill avrunda det till heltal så blir det 70% mot 30%, inte 60% mot 40%. Även om det låter bättre för din del att avrunda fel. Men det är inte det som gör mig mest fascinerad Gunilla. Det som får mig att fundera på hur du tänker är när du säger att du förstod att frågan skulle komma upp. Om du nu förstår att frågan ska komma upp, så kanske du kan ana att det faktiskt är så att folk vill se ett mer jämställt artistfält på Allsången. Varför fixar du inte det då? Du verkar ju dessutom själv tycka att det börjar röra sig "åt rätt håll" och kanske klarar ni av att få det till 50/50 till nästa år. 2012 alltså. Det känns som ett fräscht och radikalt mål.

En sista fråga. När ska ni ha en kvinnlig programledare?


Läs även
SvD - Är Zelmerlöw bättre än Serneholt?

Dåliga Ungdomsförbund

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 09 Juni 11:29 Kommentarer (0)

Att Expressens så kallade fjärde sida aldrig varit något att lyfta på hatten för, är väl knappast någon nyhet. Men just idag blir jag lite mer irriterad än vanligt! Idag publicerades artikeln Ungdomsförbunden kan skada ditt barn allvarligt. Artikeln inleds med:

Det har länge talats om vikten av att unga engagerar sig och står för sina åsikter. Vår erfarenhet är dessvärre att livet i ungdomsförbundet mestadels präglas av en osund kultur där de unga lär sig odemokratiska metoder för att få makt, snarare än självständigt tänkande.

Resten av texten tar upp olika exempel på hur olika personer inom ungdomsförbunden på olika sätt gjort bort sig och gått över gränsen. Texten lyfter att ungdomsförbunden borde jobba med dessa problem och rannsaka sig själva och inte bete sig som att det endast är enskilda individer som beter sig illa. Skribenterna har helt klart en poäng i att alla organisationer där någon går över gränsen borde se igenom organisationen och se hur det kunde vara möjligt att en person ansåg sig ha rätt att göra det de gjort.

Varför blir jag då så provocerad av texten? Jo skribenterna utgår ifrån att barn och ungas engagemang endast finns inom ungdomsförbunden! Om det nu är så att ungdomsförbunden är så genomruttna som skribenterna påstår så är det givetvis ett problem, men det är ju inte det enda sättet som unga engagerar sig och står för sina åsikter. Texten visar på det som vi inom Ung&Dum så ofta pratar om, det finns en vuxennorm för vad som är "riktigt" engagemang. Skribenterna tänker på ungas engagemang och det enda de kommer att tänka på är Ungdomsförbunden.

Problemet med att bara lyfta ett exempel som "riktigt" engagemang är att det finns en himla massa grymma och tunga engagemang som helt glöms bort. Vi på Ung&Dum springer dagligen på sjukt engagerade och fantastiska barn och unga och väldigt få av dem är med i ett ungdomsförbund.

Skribenterna får självklart skriva hur många artiklar de vill om dålig självrannsakan inom ungdomsförbunden. Jag tycker verkligen att ALLA organisationer borde vara lite mer självkritiska och inse att det finns strukturer inom dem som gör det möjligt för individer att bete sig på olika sätt. Men ge fan i att marginalisera ungas engagemang till att endast finnas inom ungdomsförbunden. Barn och ungas engagemang är så mycket mer, så mycket större och så mycket häftigare en vuxenvärldens trånga syn av engagemang!


Barnfattigdom ska aldrig accepteras

Postad av Gästbloggare > Jessica W Sandberg, kampanjledare Rädda Barnen : 08 Juni 11:44 Kommentarer (0)

Den 1 februari 2011 släppte Rädda Barnen rapporten som fick Sverige att koka över. Den rapport som konstaterade att 220 000 barn i Sverige lever i fattigdom. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Debattörer, opinionsbildare, ledarskribenter och gemene man – alla gick i total spinn. Och helt plötsligt var Sverige uppdelat i två läger:

Dels de som påstod att det inte existerar något som kan kallas barnfattigdom i Sverige – att riktig fattigdom hittar man endast i tredje världen.
Dels de som konstaterade det fruktansvärda i att vi i ett välmående land som Sverige har barn som får gå i tunna sommarskor på vintern, sjukskriver sig från skolutflykten för att deras föräldrar inte har råd med de 100 kronor som aktiviteten kostar eller äter sitt enda mål mat i just skolan på grund av familjens knapra ekonomi.

För Rädda Barnen är det anmärkningsvärt att ovanstående exempel kan bemötas med jämförelser om hur barnen i Afrika har det. Fattiga barn i Afrika är självklart extremt utsatta, men istället för att se verkligheten för vad den är i Sverige och att detta är ett ämne som måste upp på den politiska åtgärdsagendan drar man liknelser som inte är relevanta.

- Vi jämför inte lönerna i Sverige med de i Sudan.
- Vi bygger inte vår sexlagstiftning på hur övergreppen ser ut i Kongo.
- Vi har en föräldraledighet byggd efter svenska normer, inte hur den ser ut i USA.

Igår släppte Rädda Barnen den fördjupningsrapport som visar att det svenska välfärdssystemet har blivit orättvist. Förmågan att minska fattigdomen har minskat under de senaste tio åren och träffsäkerheten för att de sociala skyddsnäten verkligen fångar upp utsatta barnfamiljer har försvunnit. Genomslaget blev enormt och visar på hur het frågan om barnfattigdom just nu är. Allt var, som förväntat, inte positiva reaktioner. Idag kritiserade ledarplatsen på både DN och SvD Rädda Barnen för att inte prata om att lösningen är fler i arbete. Och visst är det så att om alla vuxna hade ett arbete med en inkomst tillräckligt hög för att försörja sin familj så vore problemet inte ett faktum. Men verkligheten ser inte ut så. Verkligheten är sådan att det finns barn som går hungriga till skolan. Där kan de sedan inte hänga med i undervisningen för de saknar de glasögon som de behöver för att kunna se vad läraren skriver på tavlan. Efter skolan går sedan dessa barns kamrater och spelar fotboll, men inte de barn som lever i fattigdom – de har inte råd med föreningsavgiften och fotbollsutrustningen. Barn är som bekant nu, inte sen. Det är nu vi måste hitta lösningar mot barnfattigdomens existens.

Medan politikerna har som uppdrag att lösa barnfattigdomen vill vi lyfta frågan ytterligare.

Black är en synonym på att inte ha pengar. Och nu även namnet på Rädda Barnens barnfattigdomskampanj. Här har alla mellan 9-17 år möjlighet att författa texter om fattigdom som sedan kommer att tolkas av Sveriges artistelit. BLACK skapades för att visa att vara fattig i Sverige inte handlar om att ha en gammal mobiltelefon eller om att sakna TV-spel. Nej, fattigdom är att bara få mat en gång per dag, i skolan. Och att aldrig ha råd med en fritidsaktivitet. Framförallt är barnfattigdom någonting som vi medmänniskor inte ska acceptera. Någonsin.

Jessica W Sandberg, kampanjledare Rädda Barnen

Läs mer här:
InititativBlack
Barnfattigbloggen
DN - Boten inte bidrag
SvD - Juholt borde ta frågan om fattigdom på större allvar

Medias krig mot unga

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Frida Simonsson : 07 Juni 16:15 Kommentarer (0)

Jag upplever att den senaste tiden har media riktat oerhört mycket kritik kring alla Sveriges ungdomar, med generalisering till det högsta. Den här gången handlar det om en harang av artiklar om hur ungdomar skulle ha tappat tron på demokratin med undertonen att vi är en förlorad generation. “Demokrati är inte särskilt viktigt för många unga." läser jag i Aftonbladet, efter en undersökning som påvisade att 25 % av unga skulle vara för diktatur. Värt att tänka på att det är 75 % som inte tycker det.

Först och främst bör man inte alltid läsa dessa undersökningar rakt av i alla fall. Dessutom skulle jag hellre vara intresserad av att se hur människor med olika levnadsstandard tänker än människor i en viss ålder. Det jag kan komma att konstatera utifrån den här undersökningen samt alla tidigare diskussioner är inte att unga är dumma i huvudet. Situationen är att unga inte får chansen att visa vad de går för. Unga människor har svårare att få jobb, och nedvärderas ofta i många situationer pga. just sin ålder. Som att åldern skulle ha någon påverkan på hur väl man utför vissa jobb, hur stor kunskap man har, och ens kapacitet att utföra olika saker.

Samhällets ickebefintliga tro på unga leder till en ickebefintlig tro på samhället från unga. Att ständigt bli nedtryckt, nedvärderad, och tillbakahållen leder inte till en brinnande lust att delta. Förvisso är det triggande för vissa människor, men ingen orkar med att ständigt bli motarbetad i allt man gör just för att man är ung. Personligen, som politiskt aktiv, kan jag konstatera att man blir betydligt mer ifrågasatt i det man gör jämförelsevis med någon som är äldre och “mer erfaren". Det spelar ingen roll om man gör jobbet 1000 gånger bättre. Är man ung är det svårare.

Och i dagens system är det otroligt svårt att delta i demokratin innan man är som yngst 18 år, beroende till när man fyller år i samverkan med valåren. Efter att ha levt sitt liv i minst 18 år förväntas man direkt ha en brinnande kärlek med demokrati, utan att någonsin fått deltagit i den. Man kanske suttit i elevrådet och tagit beslut om vilken färg man ska ha på stolarna i matsalen, men det är inte många skolor som faktiskt låter eleverna på riktigt bestämma saker. En eloge till dem som gör det.

Det viktiga att komma ihåg är att ifall man vill kämpa för demokrati måste man också låta alla på något vis få delta i den. Man måste även sluta nedvärdera ungas plats i samhället, och se allt de gör som “på låtsas" fram tills de är 18 år och “kloka nog" att göra saker på riktigt. Sluta förklara krig mot unga, och unga kommer sluta förklara krig mot allt annat. Inte för att vi gjort det heller. Och det gäller inte bara unga, det gäller alla människor.

Frida Simonsson, Utbildare, Ung&DUm

Fridas blogg


Läs mer:
DN - Demokrati inte så viktigt för dagens unga svenskar
SvD - SSU: Det här är en varningssignal
Skollyftet - Unga är inte dumma i huvudet för att de inte förstår poängen med demokrati - det är skolan som inte fyllt sitt syfte


Radio1 och livserfarenhet

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 03 Juni 14:06 Kommentarer (0)

I onsdags hamnade vi i ett sånt där Plötsligt händer det-ögonblick på jobbet. Radio1 hade ett helt program om åldersdiskriminering. Lyssnarna uppmuntrades att ringa in och berätta om sina egna upplevelser kring ålder, åldersdiskriminering och åldersfixering.

Programmet inleddes med att Cissi Wallin och hennes sidekick Cimon Lundberg pratade om hur ok det är att generalisera om yngre generationer. Precis som vi skrev här på bloggen i veckan, så har det ju varit en hel del diskussion i media den senaste tiden. Tyckare från olika håll har på ett eller annat sätt velat beskriva hur 80- och 90-talister är, gärna utifrån att vi är korkade, bortskämda och lata. Som Cissi Wallin sa i programmet Det hör ju till att spotta på de som är under.

Det här är ett ganska intressant (och märkligt) fenomen. Tittar vi på hur samhället är uppbyggt och vilka maktstrukturer som finns så går det inte att förneka att ålder är en maktfaktor, där yngre personer har mindre makt än äldre. I vilken annan maktordning är det ok att sparka så öppet på den grupp som har mindre makt? Skulle en artikel som handlar om hur korkade och blåsta icke-vita personer är (en omskrivning av artikeln Den blåsta generationen), publicerats i en av Sveriges största tidningar? Jag tror inte det. Men när det gäller ålder så är det ju helt ok, "det hör ju till". Varför är det så? Jo för att ålder är den enda maktordning där du växer ifrån den utsatta gruppen. En icke-vit person blir aldrig vit, men en ung person kommer att bli äldre och på så sätt hamna i den grupp som har mer makt. Det är också enda maktordningen där den grupp som har mer makt kan säga att de en gång varit gruppen som har mindre makt.

Programmet fortsatte sedan med att olika personer ringde in och en av dem var vår alldeles egna utbildningskoordinator Sandra. Självklart lyfte Sandra maktperspektivet, men samtalet gled ganska fort in på att handla om livserfarenhet. Precis som Sandra säger så används ofta livserfarenhet som ett argument för varför äldre har mer rätt än yngre. Men livserfarenhet är precis som erfarenhet ett ganska tomt ord. Det livserfarenhet betyder är att du har erfarenhet av livet, men vems liv? JO, ditt! Vad du har gjort med det livet, den tiden, är alltså det som borde ligga till grund för ditt argument inte hur länge du levt. Jag har levt i snart 28 år, men har aldrig ridit på en häst och har bara varit i ett stall två gånger. Ska jag diskutera vilka regler som borde gälla kring häst- och djurskötsel så väger mina 28 år ganska lätt mot en 12årig hästtokig kille som hänger i stallet varje dag.

I vilket fall som helst så var det grymt att Cissi Wallin och Radio1 pratade om ålder, mer sånt vill vi höra!

Hela programmet hittar du här (Sandra pratar efter 31 min):
Cissi Wallin - Åldersfixering


Vi har skrivit mycket om ålder och makt, läs mer här:
Vad är Åldersmaktsorndingen
Om ålder och makt
För ung för att förstå?
Unga inte värda att tas på allvar
Erfarenhet är ett tomt ord!Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf