Du är för ung!

Postad av Skriv vad du tycker > Kimberly Spektor : 08 December 11:52 Kommentarer (0)

Alla föräldrar vill ju sina barns bästa, dom vill ju att ens barns liv ska bli så bra som möjligt, men ibland är det så att vi barn vet bäst själv.

När jag själv var runt tretton år umgicks jag inte med någon i min egen ålder, alla mina kompisar var betydligt äldre än mig. Hur kunde det bli så? Att jag inte gillade att umgås med dom i min egen ålder?
Jo jag tyckte helt enkelt att dom var för omogna för mig. Jag såg ingen anledning till att sitta och spela spel, rita eller göra något som dom i min egen ålder gjorde. Näe, jag ville ha fart och äventyr och det fick jag genom att umgås med äldre människor som hade större frihet och gjorde saker, som för mig, var spännande saker!

Dom vänner jag umgicks med tyckte ju om mig och såg mig som "en i gänget" även om jag var yngre. Men deras vänner som inte kände mig undrade ju varför en sjuttonåring var med en trettonåring.
Vadå tänkte jag, är jag mindre människa för att jag har en annan siffra? Ska jag bli socialt utelämnad bara för att jag inte är "gammal nog"? Vem, vad och vilka säger att det är olämpligt att vara med mina vänner och att jag måste vara med mina jämngamla klasskompisar? Varför är det så?

Åldern. Vad är det egentligen förutom de antal år du vandrat omkring här på denna jord?
Jo, en gräns, en osynlig gräns som säger precis vad jag får och inte får göra.
En gräns som till exempel säger om du är gammal nog att rösta eller inte i valet och med andra ore påverka det samhälle du lever i.
Och hur absurt låter inte det?
Ska en siffra bestämma om jag ska få påverka samhället eller inte? Har jag ingenting att säga till om bara för att jag en lägre siffra?

Många saker som det finns en åldergräns på är minst sagt populära i dagen samhälle, och speciellt bland ungdomar, men enligt lag är det förbjudet att sälja tobak och alkohol till personer under arton. Men hur gammal borde man vara egentligen? Det gäller både tobak, alkohol och allt annat som kommer med åldern arton. Är verkligen arton den rätta åldern? Cigaretter och alkohol är skadligt, det vet alla, men när är man gammal nog att bestämma om man vill skada sig själv eller inte?
Är det inte bättre att låta barnen själva inse att det är fel och inte sätta lag på att det är fel?
För det är just det som jag tror får många att prova första gången, för att man egentligen inte får.
Det är olagligt och det är just det som gör det så spännande!
För det är faktiskt så att du får tag på i princip allt oavsett om du är under eller över arton.

Det finns många saker som beror på åldern, till exempel om man ska få köra moped, gå på krogen, köpa sprit eller energidricka. Men istället för att dom vuxna ska bestämma hur hög den åldern ska vara, är det väl bättre att vi som faktiskt ÄR barn får vara med och bestämma? Det är ju trots allt vi som måste ta ansvar och själva inse vad som är rätt och fel!
 Bara för att vi är unga betyder inte det att vi är dumma.Kimberly deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

TUNGT stöd

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 07 December 10:31 Kommentarer (0)

Nu drar valet in på sin andra och sista vecka. Om du inte har röstat så är det mer än dags att snurra förbi och rösta!

Vi har de senaste dagarna sett hur allt fler bloggar, twittrar och sprider valet på facebook. Nu ramlar tungt stöd in för Masse och The Salazar Brothers, kolla in klippet.
The Salazar Brothers har under de senaste två decennierna producerat musik som genererat Grammisar, P3 Guld-priser och kritikernas ros. Bröderna var tidigare del i banbrytande The Latin Kings som slog igenom i början av 90-talet och var med och lade grunden till det som är svensk hiphop idag. De har jobbat med några av de största svenska artisterna som Marit Bergman och Mando Diao.

Vi på Ung&Dum är sjukt glada för att de tog sig tid att spela in den här hälsningen till alla som har, ska och borde rösta!


Artiklar och insändare


Arbetarbladet - Vi är unga men vi är inte dumma
Piraja - Ung&Dum har ordet
Västerbottens Folkblad - Matilda vill göra skillnad
Expressen - Låt 16-åringar få rösta
effekt - Rösta på Riktigt

Bloggat om oss de senaste dagarna:


Genom Dagarna - Nu går du in och röstar i Ung&Dums val!"
VäL - VäL gillar Ung&Dum
Projektil - Pepp till Ung&Dum
Watch it - Ta makten tillbaka och gå in och rösta i Ung&Dums val
TUF blogg - Nu går du in och röstar i Ung&Dums val!
Miracle by Sara - Rösta i valet och gör din röst hörd
Rebecka Carlsson - Vuxna som tar beslut ÅT barn och unga kan allvarligt skada vårt samhälle
Baconbloggen - Kort. Viktigt. Och inte så humoristiskt alls.
Men Gud - Gilla Ung&Dum på facebook! RÖSTA I VALET OCKSÅ
Felicia Drotz - Ung&Dum
NJR Sweden - CISV Sweden stödjer kampanjen Att Rösta På Låtsas
CISV Sweden - CISV Sweden Stödjer Att Rösta På Låtsas
Värnamo.nu - Bloggar om ett mer öppet samhälle


Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Jorge Cardona Londoño : 06 December 13:47 Kommentarer (2)

Att bli avpixlad kan kännas riktigt jobbigt. Även jag blev utsatt för hot på internet av den rasistiska rörelsen under förra veckan. Som titeln säger vill man stänga in sig i ett rum under flera täcken av filtar och kuddar. Man vill bygga en koja och käka glass hela dagen, men - efter denna depression i miniatyr får man nya krafter. Man vill jobba även mer med antirasism!

Som tidigare inlägg tyder kan man förstå att Ung&Dum sattes under luppen för sidan Avpixlat. Inte nog med att den rasistiska rörelsen kollade noga på oss, men man valde även att gå längre och hota unga personer som jobbar med projektet. Man valde att spotta på oss. En ut av dem var jag. Nu har jag återvänt från glassätandet och ställt mig upp i hopp att även andra ställer sig bakom mig. Låt Kapten Röd förklara:

Ställ in ditt sikte på nåt’ positivt
För något ryggbitande har vi ingen tid
Jo, jag ser dom men jag bara väljer att se förbi
Kan inte låta dom stjäla min energi
Nej, om nån vill hålla ner dig och se dig vissna
Så använd deras hat som en gnista
för vi växer upp med ljuset, kommer ifrån de dunkla
Det är klart dom vill se vår skuta sjunka

Ett fint stycke musik som faktiskt rätt beskriver det som jag känner efter den gångna veckan. Även om Kapten Röd sjunger om hur tråkigt det är med "ormar", alltså, falska vänner kan man enkelt identifiera sig som antirasist med relationen man har med den rasistiska rörelsen. Man vill tysta den unga rösten som finns i samhället, för just precis här är den rasistiska rörelsen mycket väl medveten om att just denna är den starkaste.

Den rasistiska rörelsen har försökt att tysta oss med hot. Min motreaktion är att få så många som möjligt att skrika. Jag kommer att jobba så hårt jag kan för att få så många unga som möjligt att höja sina röster och säga vad de tycker. I en vecka till får alla unga upp till 19 år rösta i Ung&Dums val. Att få så många som möjligt att rösta i valet och stötta oss i vårt arbete blir mitt sätt att visa att jag inte ger upp.Avpixlad

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 05 December 12:38 Kommentarer (9)

Idag skriver DN om sajten Avpixlat.info. I artikeln lyfts det i ett kort parti vad som som händer med dem som blir avpixlade. Vi på Ung&Dum vill lyfta detta ännu mer. Vi kan självklart inte svara för alla, men vi kan berätta vilka konsekvenser deras publicering om oss har fått.

Ung&Dum jobbar antirasisitiskt genom att prata om att synliggöra vithetsnormen, alltså att se vilka fördelar du får om du uppfattas som etnisk svensk. Vilken makt som kommer om du uppfattas som vit i Sverige. Det handlar att som vit vara medveten om vilken maktposition du automatiskt har och vilka fördelar du får. Det handlar inte om att utrota vita eller skuldbelägga, utan medvetandegöra så att vi tillsammans kan jobba för ett mer öppet samhälle där din hudfärg varken innebär för- eller nackdelar.

Den 23 november publicerade vi en kort info-film som beskriver hur vithetsnormen fungerar. Filmen låg okommenterad på vår youtubekanal i fem dagar. Den hade ungefär 80 visningar när Avpixlat sent på kvällen den 28 november publicerade filmen på sin sajt.

Filmen är nu uppe i över 8 000 visningar och har 244 kommentarer, mestadels aggressiva, hånfulla och rasistiska. Kommentarerna och visningarna är en sak. Det som har blivit långt mycket värre är de hotfulla mejl och telefonsamtal vi, våra avsändarorganisationer och andra personer med kopplingar till oss har mottagit.

Vi diskuterar gärna olika synsätt och perspektiv. Vad vi aldrig kommer att acceptera är hot. Att få mejl där det står att vi borde dö, att vi ska våldtas, straffknullas eller på annat sätt skadas. Att vi borde vara försiktiga för att allt kan vändas emot oss. Att våra nära och kära hotas. Att våra utbildare och ambassadörer får motta hotfulla telefonsamtal och mejl. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Vi har jobbat antirasistikt och pratat om vithetsnormen sedan projektet startade i maj 2010. Vi har publicerat en rapport, arrangerat seminarium och publicerat flertalet blogginlägg där vi pratar om vithetsnormen. Vi har medverkat i flertalet radiointervjuer, blivit omskrivna i flera tidningar och publicerade på flertalet bloggar. Innan publicering på Avpixlat hade vi inte mottagit ett enda hot. Alla de hot via mejl och telefonsamtal vi nu mottar började efter publiceringen. Det är alltså konsekvenserna publiceringen fått.

De som läser inne på avpixlat har som strategi att hota folk till tystnad. Det är något som inte framkommer tillräckligt i den artikel som publicerades i DN idag. Det är en viktigt aspekt som måste diskuteras.


//
Maja, Olof, Gülsen, Sandra och Peter
Ung&Dum CrewDet finns inga invandrare

Postad av Skriv vad du tycker > Victor Lützow : 05 December 10:32 Kommentarer (0)

När jag träffar en ny människa brukar jag fråga vad hon kommer ifrån. Vissa tycker att det är oartigt eller "smygrasistiskt", ungefär: jaså du är polack? Är det din mamma som städar i skolan? Är det din bror som gör inbrott i grannskapet? Men jag gör det inte för att antyda något. Jag vill veta. Inte så mycket var personen i fråga kommer ifrån, utan ifrån vad. Det är historien jag vill höra, inte namnet på platsen.

När jag själv levde utomlands var det min favoritfråga att svara på. Det var underbart att berätta om Sverige. Det gjorde att jag blev en individ med en historia och inte bara en utlänning. En nybliven del av gruppen, samhället och landet fastän jag fortfarande fick vara mig själv. Jag blev delaktig. Jag blev integrerad.

Samtidigt fanns hela tiden en gnagande rädsla där. En rädsla för att förlora min kultur, min personlighet, min tillhörighet. Men jag bestämde mig för att lära mig om det nya landets politik och historia samtidigt som jag höll koll på vad som hände hemma. För första gången deltog jag i nya, till synes bisarra högtider samtidigt som jag hjälpligt improviserade några svenska. Jag bar med mig mitt svenska arv samtidigt som jag törstade efter att lära mig nya saker.

Dock vore det löjligt att inbilla sig att jag bara har mig själv att tacka för min integration. Att säga åt folk att skärpa sig och lära sig mer om Sverige är inte hur man skapar en känsla av gemenskap. Det var ju aldrig jag som självmant började basunera ut min historia och fick alla att lyssna. Det var människorna som ställde frågorna som ville ha mig med. Tack vare det fick jag en chans att visa vem jag var. En chans att bli människa istället för ett hopkok av föreställningar och påstådda sanningar om gruppen jag tillhör.

Därför måste man förstå att det inte finns några finnar, irakier eller några andra invandrare i Sverige. Det finns individer med olika livshistorier och olika kopplingar till den grupp man anses tillhöra. Men att inte prata om ens ursprung och ens förhållande till det vore som att låta bli att gå till doktorn för att det är pinsamt. Skadligt i det långa loppet. För ursprunget kommer alltid att påverka ens självbild och det går inte att tiga bort problem. Det är genom intresse som man integrerar och genom förståelse som man förenar.

Emellertid är det lika naivt som dumt att tro att alla är likadana. Någons förflutet kanske gör för ont för att prata om medan någon annan kanske är rädd för att bli stämplad som något den personen inte är. Men man måste våga fråga. För det är "alla är likadana-tystnaden" som leder till spänningar och missförstånd. Men ingen är likadan och därför finns det inga dom och vi i ett jämställt samhälle. Alla finns och alla har sin gemenskap i alla andra. Jag tror på en högljudd narrativ integration, inte på en "hålla-för-ögonen-assimilation". Så ta mod till dig och fråga, förstå och förena.

Victor deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

Tidigare inlägg Äldre inlägg

Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf