Största Tacket!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 21 December 16:03 Kommentarer (0)Den första oktober släppte vi första klippen i vår kampanj Att Rösta På Låtsas. Efter det släppte vi ett klipp varje vardag med en ny person, organisation, föreningen eller företag. Det är mer än 50 olika aktörer som valt att ställa sig bakom kampanjen och spela in ett eget klipp. Vi är sjukt glada att det är så många som anser att barn och unga har en självklart plats i politiken!

Tusen tack alla ni som ställde er bakom! Tack för alla roliga liknelser och tack för att ni är så himla bra!

Ullenhag, du är helt okej för mig!

Postad av Ung&Dum Crew > Gülsen : 20 December 09:42 Kommentarer (0)

Det är helt okej för mig att vita personer kostar Sverige tiotals miljarder kronor varje år. Äh, jag känner en granne som är västerlänning så jag kan tänkte mig att bli en kompis med en sådan trots att det kan vara lite farligt. Jag kommer att tillåta mina barn att resa till heteovänliga städer även om det innebär fara för dem. Vaddå, tycker du att det här låter absurd? Varför det? Jag är ju snäll och välvillig som tycker att det är ok och tolererar. Du borde vara tacksam för det, människa!

I det politiska talet så pratar politiker ofta om tolerans. Ett exempel på det är integrationsministern Erik Ullenhag som igår lanserade hemsidan regeringen.se/tolerans där myter om invandrare och minoriteter har samlats och bemöts med fakta. (Sen finns det massa med faktafel och konstiga formuleringar på hemsidan men det tar jag upp i ett annat blogginlägg.) Ullenhag menar att "Sverige är och ska vara ett öppet och tolerant land."

Vi på Ung&Dum tycker att det är jättebra intativ och all rasism alltid ska bemötas. Men vi reagerar på begreppet tolerans. Att uppmuntra och uppmana individer om att de ska vara toleranta innebär indirekt att vi ska ha förståelse för de som hamnar utanför normramen, de som inte är "normala". Även om det i grunden handlar om välvillighet, skapar det maktstrukturer. Genom att använda begreppet tolerans bekräftar vi normer och normpersonens makt. Fokuset läggs på normbrytaren och inte på normpersonen. Inom toleranspedogogiken är det normpersonen som definerar, värderar och resonerar kring normbrytaren. Vi ger den som anses vara "normal" makten och rätten att säga "Jag tolererar dig". På så sätt får normpersonen ännu mer makt när de slutligen ges utrymme att välja om, när och i vilket rum och tid de vill tolerera eller inte. Närsomhelst kan normpersonen sluta tolerera normbrytaren. Snacka om ojämn maktfördelning!

Genom att fokusera på och tolerera "den andra", identitiferar vi inte hur maktstrukturer fungerar och inte heller problematiserar vi den grupp av mäniskor som är normpersoner. Istället ger vi den grupp som redan har mest makt ännu mer makt. Det blir helt snurrigt när grunden i arbetet är att minska maktskillnaderna.
Därför förespråkar vi på Ung&Dum normkritiskt förhållningssätt där vi kan utmana och problematisera normer och den strukturella ojämna maktfördelningen. Länge leve normkritik!

VALET är avslutat!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 12 December 10:05 Kommentarer (0)

I natt stängdes möjligheten att rösta i VALET. Vi sitter nu för fullt och arbetar med valresultatet.

Tack alla som röstat och kampanjat! Snart börjar det tuffa jobbet. De frågor som röstats fram som viktigast ska vi nu göra kravlistor av. Alltså kika igenom hur NI tycker att politikerna borde jobba med frågorna. Vad finns det för möjligheter och lösningar på de problem som finns. Kravlistorna tar vi sedan gemensamt till politikerna och tvingar dem att börja jobba med!


Lite artiklar och inslag om valet och våra grymma ambassadörer


P4 Sörmland - Unga får välja med Ung och Dum
P4 Blekinge - Vuxna ser oss som unga och dumma
SVT Gävledala


Svar till Dag och andra suckande vuxna

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 09 December 15:23 Kommentarer (1)Runt om i Sverige på skolor och caféer ligger vår bordstablett med texten "Vuxnas som tar beslut ÅT barn och unga kan allvarligt skada vårt samhälle". Texten har uppenbarligen fått en del vuxna att se rött och vi har fler än en gång mötts av fnysningar, suckar och kommentarer som "Klart att vuxna ska ta beslut åt barn och unga barn vet ju inte vad som är bäst för dem själva". Nu senast ramlade det in ett argt mejl från Dag, en lärare på en gymnasieskola. Dag kallar oss populister och korkade och bifogar en motkampanj till vår bordstablett.Det Dag och andra frustande vuxna inte verkar fatta är vad som menas med beslut ÅT eller FÖR. När vi pratar om vuxna som tar beslut ÅT barn och unga menar vi att vuxenvärlden har en tro på att de kan ha ett barnperspektiv. Att de kan säga "Jag har en gång varit ung och därför vet jag vad som är bäst för barn och unga vad de verkligen vill ha".
Därför bestämmer dessa vuxna att de kan prata OM barn och unga istället för MED barn och unga och sedan ta beslut ÅT barn och unga.

Det vi på Ung&Dum menar är att endast barn kan ha ett barnperspektiv. Vuxna kan visserligen minnas hur det var när de var unga och tänka på vad de hade önskat då, men det var en annan tid och en annan värld. En person som är född på 70-talet kan inte sätta sig in i hur det är att vara ung nu, den har nämligen ingen aning om vad det innebär att vara ung idag. Det finns så många exempel på vuxna som tar beslut ÅT (eller som Dag väljer att skriva FÖR) barn och unga utan att kolla vad de egentligen vill. Alldeles för många unga som vi träffat pratar om ungdomshus som byggs utan att kommunerna frågar de som ska använda ungdomshusen vad de vill ha dem till. Resultatet blir att ingen går dit.

Senast idag skriver Sydsvenskan om Loke som vill bli sin skolas Lucia, men inte får. Någon vuxen har nämligen tagit beslutet att Loke inte får vara med i lottningen om vem ska bli skolans Lucia. Att flera elever tycker att han ska få det, struntar de vuxna i. För de vet bättre!

Lokes vilja att bli Lucia kan verka fånig för vissa, helt rätt för andra. Men det viktiga här är att faktiskt ta de ungas vilja på allvar. Lyssna och inte bara slå undan de ungas åsikter och önskan. Inte bestämma sig för att ta beslut ÅT. Det vuxna beslutsfattare tyvärr glömt bort är en mycket viktig detalj. Enligt barnkonventionen har barn och unga rätt att vara med och påverka. Barn och unga har rätt till inflytande. Att se förbi den rätten är att gå emot barnkonventionen och det rimmar illa i ett land som ser sig själv som barnrättsvänligt.

Dag undrar om vi på Ung&Dum tror att en blir dummare med åldern. Självklart tror vi inte det. Vi tror att det finns massa kompetenta och inlyssnande vuxna. Men det finns de som blir dummare med ålder, till exempel de som tror att bara för att de själva en gång var unga vet vad ALLA unga tycker, tänker och vill.

Ett nytt sätt att ta sig på

Postad av Skriv vad du tycker > Christoffer Backman : 09 December 13:57 Kommentarer (0)

Kollektivtrafiken runt mig har varit och är ett stort diskussionsämne. Jag bor i en by ca 1,5 mil ifrån själva centrum och två mil ifrån min skola. När man ska ta sig till kompisar eller in till stan så är det med buss.

Under sommaren så går det relativt lätt att åka dit man vill eftersom alla kör moped, men vad händer på vintern? Vill jag in till stan för att hänga med kompisar så måste jag gå till närmaste busshållplats som är två kilometer från där jag bor. Vintern i norr är kall och att gå två kilometer i 30° minus är inte kul. Man kan inte heller stanna i stan längre än till sex eftersom sista bussen går då. Ska man in till stan på helgen så kan man bara ta två bussar. Kommunen säger: åk mer buss. Visst kan jag göra det men om det nu inte går några bussar hur ska jag då kunna göra det?

Att resa på glesbygden går knappt om man inte har bil. Bussarna går till vissa byar två gånger om dagen och hur ska man göra om man vill stanna längre i stan? Man skulle inte tacka nej till bussar som gick senare än klockan sex på kvällen, inte heller till busshållplatser närmare mig. Inte heller frågar någon hur de som inte har körkort, bil eller är under 18 vad de tycker om att busstiderna skärs ner.

Nyligen så togs ett beslut om en gräns för hur långt bort man ska bo för att få ett busskort. Elever som bor inom ett avstånd av sex km till skolan får inte några busskort för att kommunen tycker att dom har så pass nära att dom kan ta sig själva till skolan. Visst kan det gå under sommarhalvåret men vad händer när det blir vinter. Ska elever tvingas gå eller betala för bussen till sin utbildning i 30° minus bara för att dem har kortare än sex kilometer till skolan?

Regeringen samt kommunen vill att man ska åka mer buss för att värna om miljön men hur ska vi kunna göra det när dom skär ner på tillfällen när bussen går och tar bort busshållplatserna i glesbygden. Vill dom att vi ska åka mer buss så måste dem sätta in fler tillfällen när bussen ska gå och göra så att bussen är tillgänglig för alla.

Att ta beslut om saker som att dra in på bussarna är lätt för dem som inte blir berörda av det. Men vad ska vi som inte är gamla nog att rösta, och vara med att påverka göra? Det är trots allt vi ungdomar som är i störst behov av den kollektiva trafiken.Christoffer deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

Äldre inlägg

Kategorier

Ung&Dum Crew

Ambassadörer & Utbildare

Gästbloggare

Skriv vad du tyckerArkiv

December 2011

Största Tacket! Ullenhag, du är helt okej för mig! VALET är avslutat! Svar till Dag och andra suckande vuxna Ett nytt sätt att ta sig på Du är för ung! TUNGT stöd Jag vill sparkas, gråta, skrika, lipa och jobba med antirasism även mer Avpixlad Det finns inga invandrare Nu fortsätter ni ute i landet Islamofobi och terrorism Klappad på huvudet SÅ mycket kärlek!

November 2011

Ung&Dum på DO Tyckande har ingen Åldersgräns Simon hälsar på! Brev till makten Vem förstår? Valet-sidan är lös! Den stora vita medievärlden Ett samhälle för alla? En vecka kvar till Valet! Uppror mot betygstressen! Trött och tråkigt i Radio1 TO OSLO, WITH LOVE En liten hälsning från en Sollentunabo Trött på Rasism? Gör något åt det! Röstlösa rop på hjälp Jag är inte emot graffiti, men.... Helgen på Bona Cracking the Armour

Oktober 2011

Unga dumma skribenter Att fly är ingen utflykt! Kultur mot Rasism Ung, dum och politiker Rasism, Ganna och Vitskallar Galen Vecka Mobbning - något för unga? Makten åt barnen i böckernas värld Kött och blod Att Rösta På Låtsas

September 2011

Ta på konsten Sex&Samlevnadsdagen Vafan Eskilstuna... Stackars franska skidåkare... eller? Lyssna då! Från skräp till plånbok Den gömda befolkningen, det bortglömda engagemanget Skit i det "dåliga"! Grattis RBUF!! Tack Gävle! Tack Lerum! Är du ung och dum, Annie? Vinnaren är.... Kära 16-åriga Jag....

Augusti 2011

Hämnd söt som baklava Ungjävlar! Det här är Engagemang! Skyll dig själv lille vän! Publikrekord och lyxproblem Vem lyssnar på unga graffare? Varför prata om graffiti? Kära Stockholm stad Hackade, sura, men inte slagna Hackade, förbannade, men inte slagna

Juni 2011

Konsten att smiza! En liten teaser Yey Gevalia! Skärpning Gevalia! Tacka Nej! Musik handlar inte om kön Dåliga Ungdomsförbund Barnfattigdom ska aldrig accepteras Medias krig mot unga Radio1 och livserfarenhet

Maj 2011

Farsartat färgval för Finland Poliser, våld och makt Samhällskritiska eller blåsta? Just nu Vuxen på riktigt Fika-för-alla-dagen Erfarenhet är ett tomt ord! Dumstrut och skamvrån Ung&Dum crew i klipp Jag mådde ganska bra den där regniga septembermorgonen Ett smartare PR-trick För ung för att bry sig?

April 2011

Sticka till Afrika Harakat och heder Det rycker i armen Tar debatten! Första klassutbildningen!! Nytt kontor! Yttrandefri och bostadslös Euroturk skriver om Ung&Dum Om transungdomars tunga vardag i skolan Fördubblad utbildningskår! ”En klapp på huvudet” Burkaförbud i Frankrike... Makten över föreningen Lyfter på hatten och tackar för helgen Lärarna måste släppa makten

Mars 2011

Allt är politikernas fel Det oförståeliga hatet Nu raggar vi skolor! SR lyfter härskartekniker Engagemang, viktigt och lärorikt! Peppen! Underbara utbildare! Peppade och riktigt nöjda! För ung för att förstå? Unga inte värda att tas på allvar! Måndagen i korta drag Dagens Seminarium Varför prata om antirasismens framtid? Utbildare och sol! Åldersgräns för att rösta? Rösta vid 16! Film, förändring och framtiden! Ung med åsikter Trosa lyssnade! Filminspelning i Norrköping Ungdomsråd i Trosa Vad är Planka.nu? Vad sägs om att lyssna? Dataspel är engagemang!

Februari 2011

Graffiti - skadegörelse eller konst? Vad är "riktigt" Engagemang? Vad händer? Ung&Dum Live! Varför är jag jude? Konsten att prata MED inte OM Men du kan ju skriva! Var kommer du ifrån egentligen? Etnisk identitet, inte så jävla lätt! Du ska vara tacksam! Du ska se att det går över För alla oss som skriker när ingen lyssnar Barn och unga är inte framtiden - de är nu! Från cowboymakt till sheriffmakt Bli arg på ramen istället för tavlan Kul med så många unga här! Bloggens andra vecka Mäktig eller lillgammal? Om ålder och makt 12 år och slagpåse Duktig trots din ålder? Antirasism=verb Därför är jag sjukt anti Skapandet av Vi och Dem Varför får ingen under 18 frågan? Ålder = makt Vad är Åldersmaktsordning? Fantastisk första dag Du är politisk Vad är Rasism? Första blogginlägget!

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf